Verse gemberwortel is pittig en aromatisch.
Verder is het ingelegd, gedroogd (Djahé), of als siroop verkrijgbaar.
GEMBER (Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie) is een inheemse plant uit
tropisch Azië en wordt gekweekt in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica. Gember
is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien, die
vanuit een kruipende, gelede wortel omhoog groeit. De verse wortelstokken worden vijf tot zes
maanden na aanplant geoogst. Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik
omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude
Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd gember door de Arabieren in Europa
geïntroduceerd; nog een hele tijd later werd gember door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid
Amerika. De wortels worden voor culinaire en medicinale doeleinden gebruikt. Het geeft een heet en
citroenachtig smaakje aan gerechten. Gezondheid Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain. Gember is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Het is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, reisziekte, koorts, darmklachten, diarree en menstruatiepijn. Bereiding Breek een stuk verse gember af, schil en rasp met een zeer fijne rasp van bamboe, keramiek of metaal. De fijngeraspte gemberwortel kan je toevoegen aan marinades, vinaigrettes, sauzen, vlees, gevogelte, chutneys, bouillon of soepen. Ook jam of gebak kan je met gember kruiden. Gember past uitstekend bij bananen en appelen. De smaak van gember blijft het best behouden als je hem pas tegen het einde van de kooktijd toevoegt. |
Als je gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder
sterk. Verse gember heeft een sterkere smaak dan de gedroogde en gemalen wortel. Bewaren Verse gember bewaar je best in een schaal in de keuken, eventueel in keukenpapier gewikkeld. Gember kan je goed invriezen. Je kan de knol bvb. in stukken van 4 cm groot hakken. Vervolgens pak je ze in met plastic folie en leg je ze in de vriezer. Als je dan verse gember nodig hebt, kun je zo een stukje uit de vriezer halen. Laat het 5 minuten liggen, de schil is dan zacht genoeg om met een mesje eraf te snijden. Vervolgens rasp je de rest, ideaal! Je merkt geen smaakverschil én het is een stuk makkelijker om te raspen. Zo heb je altijd verse gember bij de hand! Gemberpoeder bewaar je in een gesloten pot koel, donker en droog. Bereiding - Breek een stuk verse gember af, schil en rasp met een zeer fijne rasp van bamboe, keramiek of metaal. De fijngeraspte gemberwortel kan je toevoegen aan marinades, vinaigrettes, sauzen, vlees, gevogelte, chutneys, bouillon of soepen. Ook jam of gebak kan je met gember kruiden. Gember past uitstekend bij bananen en appelen. De smaak van gember blijft het best behouden als je hem pas tegen het einde van de kooktijd toevoegt. Als je gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder sterk. Verse gember heeft een sterkere smaak dan de gedroogde en gemalen wortel. Bewaren - Verse gember bewaar je best in een schaal in de keuken, eventueel in keukenpapier gewikkeld. Gember kan je goed invriezen. Je kan de knol bvb. in stukken van 4 cm groot hakken. Vervolgens pak je ze in met plastic folie en leg je ze in de vriezer. Als je dan verse gember nodig hebt, kun je zo een stukje uit de vriezer halen. Laat het 5 minuten liggen, de schil is dan zacht genoeg om met een mesje eraf te snijden. Vervolgens rasp je de rest, ideaal! Je merkt geen smaakverschil én het is een stuk makkelijker om te raspen. Zo heb je altijd verse gember bij de hand! Gemberpoeder bewaar je in een gesloten pot koel, donker en droog. |