Eieren

(F)eitjes
De kippenlijn van Biologica krijgt regelmatig vragen over de houdbaarheid van eieren.
Daar valt veel over te zeggen.
Op het doosje staat altijd de uiterste houdbaarheidsdatum.
Deze datum is altijd 4 weken na de legdatum. Na een week of zes in de koelkast zijn de eieren echt te oud.
Buiten de koelkast neemt de houdbaarheid sneller af.
Een etmaal buiten de koelkast betekent dat de houdbaarheid een week minder wordt.
Ook eieren die vies zijn of waar een barstje in zit, kunnen sneller bederven.
Hardgekookte, ongepelde eieren blijven in de koeling ongeveer 3 weken vers. Als je wilt controleren of een rauw ei nog vers is, kun je ten eerste schudden en luisteren; als het ei klotst, is het al behoorlijk oud.
Een vers ei maakt geen geluid. Dit heeft te maken met de grootte van de luchtkamer in het ei. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtkamer.
Een nauwkeuriger proef is de volgende: leg het ei in water met zout.
Op een liter water moet je 100 gram zout toevoegen.
Een kakelvers ei zal plat op de bodem liggen.
Hoe ouder het ei, hoe meer de stompe kant van het ei (waar de luchtkamer zit) naar boven zal komen.
Als het ei drijft, is het te oud. Drijft het ei in water zonder zout, dan is het zeker te oud.
Overigens geldt niet: hoe verser hoe beter. Een ei komt pas 3 dagen na het leggen volledig op smaak.
Ook is het niet handig om een pasgelegd ei te koken: de eiervliezen liggen dan nog te dicht tegen de schaal, waardoor het nauwelijks te pellen is.
Een moeilijk pelbaar ei is dus heel erg vers.

Bron: Biologica

Terug