Clam

clams (2K)

Clam: Mercenaria mercenaria
Engelse naam: Quahog
Nederlandse naam: Amerikaanse Venusschelp

Algemeen

Clam is oorspronkelijk de Engelse algemene benaming voor een schelpdier. Sinds alle schelpdieren hun eigen naam kregen, wordt het woord clam feitelijk gereserveerd voor de Mercenaria mercenaria, beter bekend als Quahog. Clams zijn wijd verspreid over alle noordelijke wereldzee├źn.

De familie van de Quahog kent meerdere soortgenoten die sterk op elkaar gelijken maar uiterlijk van kleur kunnen verschillen. Dit exemplaar heeft een grijs/ licht bruin gekleurd uiterlijk. Kenmerkend is dat dit schelpdier een zeer dikke schelp bezit, met aan de binnenzijde een violet/ paarse rand. Er zijn voor dit schelpdier verschillende handelsbenamingen die voornamelijk door Amerikaanse en Canadese lekkerbekken worden gebruikt. Countnecks, Little neck, Topnecks, Cherrystone en Quahog zijn gebruikelijk. Deze benamingen geven de grootte van de schelp aan waarvan de Quahog groter is dan 75 mm tot een max van 150 mm. De gemiddelde Europeaan zegt gewoon clam.

Seizoen

U kunt niet het gehele jaar van dit exemplaar genieten. In de zomer periode kunt u dit schelpdier beter met rust laten, want dan plant dit dier zich voort en wordt dan erg mager.

Duurzaam

Clams worden hedendaags ook gekweekt in bassins.

Gastronomie

Het vlees van de clam is stevig en wordt meestal in soepen of stoofpotten verwerkt. Dit wordt ook wel Chowder genoemd in de Amerikaanse regios. Kleinere exemplaren kunnen rauw geconsumeerd worden, deze zijn minder taai. Qua smaak is dit schelpdier een delicatesse.

Tip

De kiloprijs voor clams lijkt op het eerste gezicht wel mee te vallen, houd er echter rekening mee dat de schelp zelf zwaar is. De "vleesprijs" is waar het uiteindelijk om gaat. Denk hierom wanneer u calculeert.

Bron: Vis & Seizoen

Terug