Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één
van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van de broccoli is
te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat
de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal
verbouwd in Italië en Spanje. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een
beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.;br:
Bereiding;br=Net als bloemkool kan je broccoli best een halfuur voor bereiding
in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te
worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
|
|
Als je de
broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt
zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden. Van de stelen wordt eerst het houtachtige
uiteinde afgesneden en afhankelijk van de kwaliteit schil je de buitenste vezels weg. Neem de
broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe
meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen. Als je stelen, blaadjes en roosjes apart
wilt klaarmaken, doe je eerst de geschilde en in stukken gesneden steeltjes in gezouten kokend
water. Enkele minuten later voeg je de roosjes toe en, naar smaak, de fijngesneden blaadjes. Na nog
4 of 5 minuten' moet de groente gaar zijn. |