Appels
Alkmene
Een niet zo grote, helderrode appel met een gele ondergrond.
De vorm is regelmatig. De smaak heeft veel weg van een Cox’s.
Het vruchtvlees is roomwit, vrij stevig tot hard.
Het lekkerst is deze appel tussendoor uit de hand of na het eten.
Benoni
Een flinke appel met een gestreepte helderrode blos op een gele schil.
Zeer aromatische appel met vast en sappig vruchtvlees.
Uitstekend als handappel.
Cox’s Orange Pippin
Klein maar fijn!
Enigszins platronde appel met een bleekgroene kleur die later, wanneer de appel rijp is, geel wordt met een fraaie oranje-rode blos en strepen.
Het vruchtvlees is lekker vast, sappig en zeer aromatisch.
De Cox’s is een uitstekende handappel, maar er kan - met andere appels - ook een lekkere appelmoes worden gemaakt.
Discovery
Een nieuw gezicht in de Hollandse boomgaard, deze handzame appel, platrond en helderrood op een gele schil.
Het vruchtvlees is roomwit en vast. De smaak is zachtzuur.
Discovery laat zich best smaken als appel tussendoor of als toetje.
Elstar
Een stevige, sappige en uitstekend smakende appel die het beste tot zijn recht komt wanneer ze uit het vuistje wordt gegeten.
Gloster
Tamelijk stevige, sappige handappel met een friszure smaak.
Een nieuw ras dat zeker de moeite van het proberen waard is.
Golden Delicious
Een van Hollands bekendste appels.
Een flinke appel die goudgeel gerijpt op z’n lekkerst is.
Het vruchtvlees is vast en heeft een zachtzure smaak.
Later zelfs enigszins zoet.
Een prima handappel die zich ook best laat smaken in gebak en slaatjes.
Goudreinette
Doet zijn andere naam, Schone van Boskoop, alle eer aan.
Een forse appel met een groene tot groengele schil waarop vaak een blos en wat roest.
Een uitstekende handappel, stevig met een friszure smaak.
Ook zeer geschikt om er moes en sap van te maken.
Goudreinetten die als moesappels worden verkocht zien er wat minder fraai uit, maar smaken zeker zo best.
Rode Goudreinette
Een grote appel, wat onregelmatig van vorm met een groen tot groengele schil en een fraaie blos.
Het vruchtvlees is stevig met een volle knisperige smaak.
Behalve een uitstekende handappel ideaal in de keuken.
Voor moes, sap, in gebak of in een slaatje.
Hollands veelzijdigste appel.
James Grieve
Een matig grote appel, geel met rode strepen en soms met een blos.
Sappig en zacht vruchtvlees met een zachtzure, aromatische smaak.
Een uitstekende handappel die ook als appelmoes een uitstekende smaak heeft.
Jonagold
Een veelbelovend nieuw ras. Geel met oranje tot helderrode blos.
Groot van stuk. Smakelijk geelwit vruchtvlees.
Jonathan
Een regelmatig gevormde appel met een gele schil waarop een fraaie, rode blos.
Het vruchtvlees is stevig en friszuur van smaak.
Een handappel die niet zo geschikt is voor appelmoes, maar wel voor het bereiden van gerechten waarbij de appel(stukjes) heel moeten blijven.
Karmijn de Sonnaville
Een nieuw ras met een tintelende friszure smaak.
Behalve als gewilde handappel ook verrukkelijk om er sap uit te persen of moes van te maken.
Voor gebak en slaatjes leent deze appel zich wat minder goed.
Laxton’s Superb
Een flinke appel, mooi van vorm met een groene schil waarop een bruinrode blos.
De smaak heeft iets weg van de Cox’s.
Een uitstekende handappel, waarvan ook moes kan worden gemaakt.
Lombart’s Calville
Een matig grote vrucht die meer breed is dan hoog met een frisgroene, later gele schil, die wat vettig aanvoelt.
Het vruchtvlees is tamelijk zacht en roomwit van kleur.
De smaak is lekker zachtzuur.
Een veelzijdige appel die zowel als handappel als in de keuken zeer geschikt is.
Melrose
Grote en regelmatig gevormde handappel met wat rimpeltjes rond de ‘neus’.
Bruinrood op groengele tot gele schil.
Het vruchtvlees is zacht, sappig en zachtzuur van smaak.
Mutsu
Een grote tot zeer grote handappel, die er wat grof en bonkig uit ziet.
Een gele schil met soms een iets oranje blos.
Het vruchtvlees is roomwit, stevig en sappig met een typisch meloenachtige smaak.
Odin
Een tamelijk grote, regelmatig gevormde handappel met gele schil en helderrode blos.
Het vruchtvlees is roomwit, sappig en de smaak is zuur.
Rode Mantet
Een hoge appel, behoorlijk groot en regelmatig van vorm met gele schil en rode blos.
Het vruchtviees is zacht en aromatisch. Een uitstekende handappel.
Spartan
Een tamelijk grote, regelmatige handappel, dof rood tot paars op een gele schil die een waslaagje heeft.
Het vruchtviees is wit, zacht en sappig.
Summerred
Een grote, wat langwerpige appel met een fraaie blos aan de zonzijde.
Het vruchtvlees is roomwit, lekker stevig en sappig met een friszure smaak.
Tydeman’s Early
Een flinke, regelmatig gevormde handappel, fraai helderrood op een crêmekleurige schil.
Zacht, sappig vruchtvlees met een lichtzure aromatische smaak.
Winston
Een niet zo grote handappel, eerst donkergroen, later geel met rode blos en strepen.
Het vruchtvlees is vast en smakelijk. De schil is wat dikker.
Bron: NN