Glace au café blanche

(wit koffieijs)

  • 350 g volle melk
  • 50 g koffiebonen

De melk verwarmen tot 75 °C en de koffiebonen toevoegen.
Van het vuur halen en het geheel snel terugkoelen tot 20 °C en afgedekt met plastic folie enkele uren bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 6 °C.
De koffiebonen uit de melk zeven en de melk weer aanvullen tot 350 gram met gepasteuriseerde of gesteriliseerde volle melk.

  • 200 g slagroom
  • 25 g magere melkpoeder
  • 95 g suiker
  • 25 g glucose
  • 2 eidooier (60 g)
  • 1 heel ei (25 g)

Breng de melk met de slagroom, glucose en de helft van de suiker op een temperatuur van 50 °C.
Meng de droge grondstoffen met elkaar en roer deze met het ei en de eidooier tot een gladde massa en voeg dit toe aan de warme massa.
Verwarm het geheel onder voortdurend roeren tot 80 °C, gedurende 10 minuten.
Snel terugkoelen tot een temperatuur van 20 °C en afgedekt met plastic folie 4 uur laten rijpen in de koelkast bij 6 °C.
Daarna de ijsmix afdraaien in de ijsmachine.
Verder hebt u voor het maken van een coupe de volgende ingrediënten nodig: Slagroom voor de garnering, ijswafels, muntblaadjes, krokante nootjes en chocoladesaus (deze kunt u kant en klaar kopen, maar natuurlijk ook zelf maken).

Chocoladesaus:
125 gram pure chocolade in stukjes breken, de chocolade met 2 dl water aan de kook brengen en heel even zachtjes laten doorkoken.
Voeg nu 1 theelepel vanillesuiker toe, 2 eetlepels slagroom en een klontje roomboter.
Voor de liefhebbers mag er ook nog een scheutje crème de cacao door heen.
Het geheel nu goed doorroeren totdat een mooie gladde saus ontstaat.

Terug