Vanille roomijs met karamelsaus

vanille_roomijs (2K)

    • Vanille roomijs
  • 600 g volle melk 3,5% melkvet
  • 200 g slagroom 35% melkvet
  • 10 g melkpoeder
  • 150 g suiker
  • 25 g dextrose
  • 5 g maïszetmeel
  • 1 vanillestokje
    • Karamelsaus
  • 200 g suiker
  • 100 g water
  • 50 g roomboter
  • 100 g slagroom

Schenk de melk, slagroom en het opengesneden (uitschrapen) vanillestokje in een pan.
Strooi de helft van de suiker op de bodem en zet op een matig vuur.
Meng de droge ingrediënten met elkaar.
Roer bij 72 °C de droge stof er goed doorheen, verhit door tot 85 °C en laat dit onder voordurend roeren 10 minuten staan.
Zeef nu het vanillestokje eruit.
Koel nu zo snel mogelijk af en laat de compositie nog minstens een uur rijpen.
Vries het ijs in een daarvoor bestemde machine!
Verwarm de suiker in een pan met een dikke bodem op een matig vuur tot de suiker is opgelost.
Breng de gesmolten suiker onder af en toe roeren aan de kook en laat het karameliseren tot het goudbruin van kleur is en mooi glanst.
Neem de pan van het vuur en voeg het water (pas op voor spatten) toe.
Voeg de boter en de slagroom toe en roer tot een gladde saus.
Voor een koude saus: regelmatig tijdens het afkoelen roeren.
Is de saus niet dik genoeg dan kunt u deze gemakkelijk binden met aardappelzetmeel.
Naar smaak kunt u natuurlijk altijd meer suiker of meer of minder slagroom toevoegen!
Garneer met slagroom, gebruneerd amandel of pinda schaafsel, twee chocolade stokjes en een takje mint.

Terug