Coupe vanille klassiek

coupe_vanille_klassiek (2K)

  • 590 g volle melk met 3½% melkvet
  • 230 g slagroom met 35% melkvet
  • 135 g suiker
  • 40 g dextrose of wel druivensuiker
  • 1 eidooier
  • 2 vanillestokjes (bourbon)

Vanille-roomijs kun je uiteraard kopen bij iedere ambachtelijke ijsbereider.
Voor de ijsliefhebbers volgt hier een echt vanille-roomijs recept met 10,2% melkvet, dus meer dan echt roomijs!
Alle ingrediënten met elkaar vermengen in een pan.
Vanillestokjes open snijden, vanillezaadjes, -merg uitschrapen en toevoegen aan het mengsel.
Ook de uitgeschraapte vanillestokjes toevoegen.
Het geheel onder voortdurend roeren op een laag vuurtje verhitten tot ± 80 °C en gedurenden 10 minuten op deze temperatuur houden.
Dit noemen we pasteuriseren van de mix.
Hierna de mix uitzeven (vanillestokjes verwijderen) en op ijswater zo snel mogelijk terugkoelen tot ± 20 °C.
Nu de mix voor minimaal 4 uur in de koelkast bij een temperatuur van 6 °C plaatsen.
In deze 4 uur kan de ijsmix zich volledig rijpen.
Daarna de ijsmix afdraaien in een ijsmachine.
Volgens gebruiksaanwijzigingen leverancier ijsmachine.

*(Alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke ijsbereider.)

Terug