Zoete tomaten met vanilleijs

voor 10 personen

    • vanille-ijs:
  • 2 vanillestokjes
  • 200 g eierdooier
  • 300 g suiker
  • 5 dl melk
  • 5 dl room
  • 25 cc Grand Marnier
  • 10 grote vleestomaten
  • 1 grote appel
  • 1 rijpe peer
  • 20 amandelen
  • 20 walnoten
  • 100 g krenten
  • 2 dl ahornsiroop
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 vanillestokjes
  • enkele takjes munt

Vanille-ijs:
Haal de merg uit de vanillestokjes.
Meng de eierdooier met de vanille en de suiker.
Breng de room en de melk aan de kook en voeg deze bij het eierdooier/suiker-mengsel.
Giet de compositie terug in de pan en laat hem garen op maximaal 85 °C.
Voeg nu de Grand Marnier toe.
Laat geforceerd afkoelen en draai er ijs van.
Haal het vel van de tomaten af.
Snijd er een kopje af en bewaar dat als deksel.
Hol de tomaten uit.
De appel en peer schillen en in brunoise snijden.
De noten grof hakken.
Vul de tomaten met de appel, peer, noten en krenten.
De schil van de citroen en sinaasappel met een zestetrekker in sliertjes trekken en die in wat water met suiker laten confijten.
De siroop met het sinaasappel en citroensap en het merg uit de vanillestokjes verwarmen.
Kook het eventueel wat in.
De tomaten in een ovenschaal zetten, de siroop er omheen gieten en 10 à 15 minuten bij 200 °C laten smoren.

Presentatie
Tomaat op het bord zetten, wat siroop er omheen, twee bolletjes ijs erbij en garneren met de geconfijte sinaasappel- en citroenschilletjes en een takje munt.

Receptuur: CCA menu mei 1995
Gepresenteerd door: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug