Speculaasijs

voor ongeveer 1,2 liter ijsmix

  • 830 g volle melk
  • 170 g slagroom
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 20 g eigeel
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 gekneusde peperkorrels
  • ½ vanillestokje
  • 8 g van Wees speculaasesprit
  • 6 g maizena

Klop 20 gram suiker met het eigeel schuimig.
Meng 20 gram suiker en wat koude melk met de maizena.
Warm de volle melk, de slagroom en de rest van de suiker samen met de kruiden en het leeg geschraapte vanillestokje tot een temperatuur van 67 °C en voeg al roerend het maizena mengsel toe.
Verwarm tot tussen de 80 en 85 °C en houdt de massa gedurende 10 minuten op deze temperatuur.
Laat daarna afkoelen tot ongeveer 67 °C en voeg wat van de warme massa toe aan de eiermassa.
Meng alles door elkaar, zeef de kruiden eruit en laat afkoelen tot onder de 20 °C.
Plaats de mix ongeveer 12 uur in de ijskast.
Draai het ijs de volgende dag af in de ijsmachine.
Serveer het ijs met een glaasje speculaaslikeur.

Opmerking
Indien u niet over een ijsmachine beschikt kunt u ons recept voor lavendelparfait gebruiken. Warm in dit geval de melk met de in dit recept aangegeven kruiden en de esprit ongeveer 10 minuten. Zorg dat het geheel niet aan de kook komt en koel de melk af alvorens toe te voegen aan de eieren.

Bron: A. van Wees distilleerderij De Ooievaar

Terug