Koritofu met aardbeien

  • 1 groot- of 2 kleine blokjes sojabonenkaas(tofu) ca. 500 g
  • 8 eetl. bloemenhoning
  • 1 mespuntje zout
  • 2½ eetl. gezeefd limoen- of citroensap
  • 4 (of een veelvoud ervan) verse munttopjes
  • ca. 350 g kleine aardbeien, gewassen en uitgelekt
  • 1 theel. geraspte schil van limoen-of citroen
  • poedersuiker
    • hulpmiddelen:
  • keukenmachine
  • 2 plastic kommen
  • aluminiumfolie
  • ijsbolletjesknijper of 2 lepels
  • bordjes

De voornaamste smaakmakers daarbij zijn bloemenhoning en limoen of citroensap.
Het limoen of citroensap kan eventueel worden vervangen door enkele druppels essence toe te voegen.
Amandel-, vanille- en ananasessence komen er het beste voor in aanmerking.
IJs van sojabonenkaas is uiteraard bijzonder geschikt voor mensen die het veganisme aanhangen en ook zij die de gangbare zuivelproducten (melm, room, yoghurt ed.) minder goed verdragen.

Snijd de sojabonenkaas in kleine stukjes.
Leg ze in de mengkom van de keukenmachine waarin het sikkelmes is geplaatst.
Voeg honing, zout, limoen- of citroensap toe.
Laat de machine zolang draaien tot een vrij gladde smeuïge massa is verkregen.
Doe driekwart deel van de massa over in een wijde plastic kom.
Dek de kom af met een deksel of aluminiumfolie.
Plaats de kom tenminste 4 uur in de diepvriezer.
Doe de rest van de massa over in een kleinere kom.
Dek de kom af en plaats hem in de koelkast.

Breek de stijfbevroren sojabonenmaasa in kleine stukjes.
Leg ze opnieuw in de mengkom van de keukenmachine waarin het sikkelmes is geplaatst.
Voeg de inhoud van de kom die in de koelkast werd geplaatst er aan toe.
Laat de machine zolang draaien tot opnieuw een gladde smeuïge massa is verkregen.
Doe nu alles over in de wijde plastic kom.
Dek de kom af en plaats hem opnieuw 4 uur in de diepvriezer.
Plaats de kom 10 minuten voor het opdienen in dekoelkast.

Serveertips
Presentatie: schep met een ijsbolletjesknijper of met behulp van 2 eetlepels kleine bollen ijs op ijskoude bordjes.
Schep de aardbeien er rondom.
Schik de munttopjes als garnering op de aardbeien.
Bestrooi de aardbeien met rasp van limoen- of citroenschil en stuif er een laagje poedersuiker over.

Gebruik 1 eetlepel honing extra wanneer de (zoetige) Japanse sojabonenkaas (tofu) wordt vervangen door Chinese (doo foo) of Indonesische (tahoe) sojabonenkaas.

Bron: Smulweb

Terug