Koffie-ijs - I

koffieijs (3K)
Voor ongeveer 1 liter ijs
  • 1 vanillestokje
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 7 eidooiers
  • 40 cl volle melk
  • 50 cl slagroom
  • 6 eetl. koffiebonen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 eetl. oploskoffie
  • (eventueel) 100 g bitterkoekjes, kleingesneden

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mes de kleine zwarte zaadjes eruit.
Doe de vanillezaadjes met de suiker en de eidooiers in een grote kom en klop dit totdat het licht en luchtig is.
Verwarm de melk met de room, het vanillestokje, de koffiebonen, de oploskoffie en het kaneelstokje 5 minuten op laag vuur.
Het mag niet koken.
Giet het daarna door een zeef bij het eiermengsel in de kom, ondertussen langzaam kloppend.
Giet alles terug in de pan en laat dit onder langzaam roeren een beetje binden, het mag niet koken.
Als dat is gebeurd, kun je er in een ijsmachine ijs van draaien (voeg als het ijs enigzins bevroren is de bitterkoekjes toe).

Heb je geen ijsmachine laat dan de vloeistof een beetje af laten koelen en in 1 of 2 diepvriesdozen schenken.
In dat geval dien je 4 keer, om het uur, het ijs even goed met een vork door te roeren, om te voorkomen dat zich grote ijskristallen vormen in het ijs.
Meng na de derde keer doorroeren de kleingesneden bitterkoekjes door het ijs.

Bron: Bourgondië


Koffie-ijs - II

  • 100 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theel. maizena
  • ½ l melk
  • 1 theel. vanille-essence of
  • 1 vanillestokje -- in 2-en
  • 2 eetl. oploskoffie

Breng de melk aan de kook.
Doe intussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Doe de oploskoffie bij de melk.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Voeg de vanille-essence toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen en doe hem in de ijsmachine.

Bron: Astrid Veltman

Terug