IJs'taartjes' met sinaasappel en rum-karamelsaus

  • 15 cl slagroom
  • 5 cl donkere rum
    (+ 2 - 3 eetlepels extra voor besprenkelen)
  • 100 g kristalsuiker
  • zout
  • 8 ronde, dunne, brosse roomboterkoekjes
    (bv. 'koggetjes' of roomboterwafeltjes)
  • 2 (biologische) handsinaasappels
  • ½ l biologisch vanilleroomijs

Voorbereiding (ca. 20 minuten; kan tot 3 dagen van te voren):
Zet de slagroom en rum klaar naast het fornuis.
Doe de suiker met 5 cl water in een (braad)pannetje met dikke bodem en breng al roerend aan de kook.
Laat koken (en blijf roeren) tot het water is verdampt en de suiker begint te verkleuren.
Draai het vuur lager en blijf goed roeren tot de suiker een gelijkmatige honingkleur heeft (= karamel).
Draai het vuur uit en schenk al roerend eerst de rum bij de karamel (pas op, gaat sissen en spatten) en daarna de slagroom.
De karamel stolt meteen tot een klont.
Doe het vuur weer aan, doe er een snuf zout bij en ga door met roeren tot de karamelklont is gesmolten.
Laat de saus daarna nog 6 - 8 minuten inkoken terwijl je roert, pas op voor overkoken!
Laat afkoelen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereiding (ca 8 minuten):
Zet 4 platte bordjes klaar.
Haal het ijs uit de vriezer.
Schil de sinaasappels dik, zodat je al het wit meeneemt.
Snijd er met een scherp mes 4 gelijke, niet te dunne plakken van, verwijder eventuele pitjes.
Snijd van de rest van de sinaasappels eventueel een paar mooie partjes of plakjes voor garnering.
Verwarm de karamelsaus zachtjes (laag vuur of magnetron) en roer door.
Besprenkel de koekjes met rum.
Leg op elk bordje een koekje, bedek met een sinaasappelplak, schep er een bolletje ijs op en dek weer af met een koekje.
Druk voorzichtig –zodat de koekjes niet breken- iets aan.
Rangschik de sinaasappelgarnering ernaast.
Schenk ruim warme karamelsaus over de 'ijstaartjes' en serveer direct.
Geef overgebleven karamelsaus erbij.

Opmerking
(Loethe Olthuis vind dat je moet roeren in karamel in wording; ik niet.)
Karamelsaus máákt dit verder simpele nagerecht.
Het geheim: roeren, roeren, roeren!
Voor kinderen kun je de koekjes met sinaasappelsap besprenkelen, de alcohol uit de saus verdampt.

Bron: Onno Kleyn

Terug