IJs van rode pruimen

IJs van rode pruimen

voor 12 personen

  • 1 kg hartstikke rijpe pruimen eigenlijk iets meer
  • 150 g suiker oersuiker / panela
  • 8 eetl. water
  • 1 citroen alleen sap
  • 50 cl room
  • optioneel: zeer oude balsamico

Snijd de pruimen doormidden, haal de pit eruit en hak het vruchtvlees grof.
Zet de massa, het water en de suiker in een passende pan en kook het tot het moes is.
Pureer het met een staafmixer.
Laat afkoelen.
(In een laag koud water helpt.)
Als het voldoende koel is om in de koelkast te zetten: in de koelkast
Als het goed koud is, de citroensap en oom erdoor roeren en in de ijsmachine.
Hierna nog een uur of drie in het vriesvak
Schep er bolletjes van.
Wij druppelden er wat zeer oude balsamico overheen.
(Die is haast zoet.)
Geen ijsmachine?
Doe in een kom in het vriesvak en roer elk kwartier even goed om.
Om kristallen e.d. te voorkomen.

Opmerkingen
Wij hebben in 2017 een Solis ijsmachine gekocht.
Eentje die echt roerend vriest.
De massa is dan altijd nog wel als dat van dik softijs, maar overscheppen in een bak en in de vriezer werkt uitstekend.

Professioneel ijs.

IJs van rode pruimen
Ruim 1 kg gehakte pruimen, met schil
IJs van rode pruimen
Pruimenmoes gepureerd

Bron: MergenMetz

Terug