Citroensorbetijs met sinaasappel in Grand Marnier

  • 6 citroenen
  • 325 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 3 sinaasappels
  • 1 dl Grand Marnier, rouge
  • 1 eetl. ongezouten hazelnoten
  • lage diepvriesdoos 1½ l
  • handmixer
  • ijsbolletjestang
  • 3 dl water

Citroenen goed wassen.
Met scherp mesje schil er dun afsnijden.
Citroenen uitpersen.
In steelpan water met basterdsuiker aan de kook brengen.
Al roerende met houten lepel suiker oplossen.
Citroenschillen toevoegen.
± 10 minuten koken.
Koud laten worden.
Citroensap toevoegen.
Citroenschil verwijderen.
In lage diepvriesdoos schenken.
Zonder deksel in vriezer ± 30 minuten laten bevriezen.
Met vork ijs van rand van doos losmaken.
Met vork loskloppen tot gladde massa.
Weer 30 minuten laten bevriezen.
1x herhalen.
Intussen ei splitsen.
In kom eiwit stijfkloppen (dooier wordt niet gebruikt).
IJs toevoegen en door eiwit scheppen.
Mengsel terugdoen in vriesdoos.
± 30 minuten laten bevriezen.
Met vork loskloppen.
Weer 30 minuten laten bevriezen.
2x herhalen.
IJs in ± 2 uur laten bevriezen en rijpen.
Van 1 sinaasappel 4 plakjes afsnijden.
Rest van sinaasappels schillen en witte velletjes verwijderen.
In partjes verdelen en vliesjes met scherp mesje verwijderen.
Partjes halveren en in kom doen.
Grand marnier erover schenken en ± 1 uur laten staan.
Af en toe omscheppen.
Hazelnoten grof hakken.
± 5 minuten voor gebruik ijs uit vriezer nemen.
Met ijsbolletjestang over schaaltjes verdelen.
Sinaasappel met vocht erover scheppen.
Garneren met plakjes sinaasappel.

Bron: Astrid Veltman

Terug