Citroensorbetijs - I

citroen (1K)

  • 10 (of meer) citroenen (bij voorkeur biologisch)
  • 250 g suiker
  • 12½ cl water
  • 2 eiwitten, zeer vers (van eieren M)

Boen 2 citroenen schoon onder lauw water, dep ze droog en rasp de schil dun, alleen het geel, af.
Halveer alle citroenen en pers ze uit.
Voor het recept is 50 cl citroensap nodig, pers eventueel nog meer citroenen uit.
Verwarm water, suiker en citroenrasp al roerend, tot de suiker is opgelost en breng het zonder roeren aan de kook.
Neem de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.
Roer het citroensap erbij.
Klop de eiwitten tot zachte pieken, roer de helft bij het citroensapmengsel tot geen eiwit meer zichtbaar is.
Spatel de rest van het eiwit luchtig erdoor.
Schep het mengsel in een platte (metalen) bak en vries het mengsel minstens 3 uur in en schep elk half uur het steeds harder wordende mengsel in een kom en klop het los.
Of gebruik een ijsmachine, volg hierbij de gebruiksaanwijzing van de machine voor de juiste bereidingswijze en bereidingstijd.
Serveer het ijs, of schep het in een afsluitbaar bewaarbakje en zet het tot gebruik in de vriezer.

Gevulde citroenen
Halveer de citroenen niet, maar snijd van elk een kapje en pers ze zo uit.
Maak het citroensorbetijs zoals hierboven.
Maak intussen de binnenkant van de citroenen schoon en leg ze een paar uur in de vriezer.
Vul de citroenen, zodra het ijs klaar maar nog zacht is, bol op met sorbetijs.
Zet de dekseltjes er losjes op en verpak ze elk in vershoudfolie.
Vries ze zo tot gebruik in.

Gespoten sorbetijs
Sorbetijs kunt u ook, zodra het voldoende bevroren is of uit de ijsmachine komt, in toeven spuiten en zo invriezen.
Leg kleine stukjes bakpapier op een metalen (bak)plaat.
Schep het ijs in een spuitzak met grof stervormig mondje en spuit mooie toeven of rozetten van ijs op de stukjes bakpapier.
Zet de plaat zo 2 uur in de vriezer.
Verpak de bevroren toeven dan elk in vershoudfolie en bewaar ze in een verzamelbak tot gebruik in de vriezer.
Of maak het ijs vers, ca. 2 uur voor gebruik, en spuit kleine glaasjes vol met een toef ijs.
Zet deze tot gebruik in de vriezer.

Sorbetijs van ander fruit
Vervang het citroensap door 50 cl sap of puree van welke fruitsoort dan ook:
• limoensap, sinaasappelsap, grapefruitsap, gemengd citrussap
• gepureerd rood fruit: aardbeien, frambozen, bramen
• gepureerde ananas, perziken, nectarines, mango, kiwi
• koelvers sap van exotisch fruit, appelsap (aangevuld met het sap van 2 citroenen).
• kant en klare smoothie uit een pak
• huisgestoofde stoofperen, gepureerd en vermengd met het perenvocht
• voeg verse kruiden toe: citroenmelisse, munt, maar ook basilicum (bij aardbeien) of koriander (bij mango).
• voeg 250 gram Griekse of Turkse yoghurt toe, voor yoghurtijs
• voeg tot slot, als het ijs is bevroren, maar nog zacht is, stukjes fruit of hele vruchten toe. Denk aan appelijs met blauwe bessen, perzikijs met frambozen, aardbeienijs met kiwi.

Sorbetijs wordt gemaakt van vers fruit en suikerstroop van kristalsuiker en water.
De suikerstroop zorgt ervoor, dat de ijskristallen klein blijven, zodat het ijs fijn van structuur wordt en daardoor heel zacht in de mond aanvoelt, alsof er room is toegevoegd, wat niet zo is.
Met eiwit wordt de structuur nog luchtiger.

Bron: Receptenbank


Citroensorbetijs - II

  • 4 bolletjes citroensorbetijs
  • 1 steranijs
 
  • 4 glazen
  • ijsbolletjestang

Snijd de steranijs in mooie dunne plakjes.
Neem een ijsbolletjestang en schep hiermee in elk glas een bolletje ijs.
Steek in elk bolletje ijs 2 plakjes steranijs.

Bron: Doe maar gezond

*(Alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke ijsbereider.)

Terug