Citroen gevuld met ijs

citroen_ijs (3K)

  • 5 gewassen citroenen
  • 20 cl melk
  • 12½ cl slagroom
  • eigeel van 4 eieren
  • 110 g suiker

Neem 1 citroen, rasp de schil en pers hem vervolgens uit.
Snijd van de andere citroenen het bovenste kapje af (bewaren!), snijd de onderkant recht en hol de citroen uit met een scherp mesje en een lepel.
Doe het vruchtvlees in een zeefje en duw het sap eruit.
Splits de eieren en klop het eigeel met de suiker tot een luchtige massa.
Breng de melk met de room en het citroenrasp in een pan al roerende aan de kook.
Schenk de warme melk bij het eigeel en laat het mengsel al roerend op heel laag pitje indikken tot een gladde vla (let op: het mengsel mag niet koken!).
Vul de gootsteen met een laag water met evt. ijsblokjes en laat de pan hierin afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg 10 cl van het citroensap toe en doe het mengsel in de ijsmachine tot het ijs is.

Heeft u geen ijsmachine?

Doe het mengsel in een diepvriesdoos, zet het 4 uur in de diepvriezer en roer het elk uur om met een vork.
Neem het ijs vervolgens uit de ijsmachine of vriezer, en schep het in de uitgeholde citroenen.
Zet de citroenen tegen elkaar aan in een schaal, doe de kapjes op de citroenen en zet ze nog minstens 1 uur in de vriezer.
Leuk en lekker na een zware maaltijd!

Niet zo dol op citroenijs?

U kunt natuurlijk ook gewoon een bak roomijs kopen en de lege citroenen (of sinaasappels) ermee vullen.

Bron: Odin recepten

*(Alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke ijsbereider.)

Terug