Chocolade-Lavendelijs

voor ongeveer 1,2 liter ijsmix

  • 720 g volle melk
  • 100 gr slagroom
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 150 g couverture
    (puur of melk van bijvoorbeeld Callebaut of Valrhona)
    of een goede kwaliteit chocolade

Klop 20 gram suiker met het eigeel schuimig.
Meng 20 gram suiker en wat koude melk met de maizena.
Warm de volle melk, de slagroom en de rest van de suiker tot een temperatuur van 67 °C en voeg al roerend het maizenamengsel toe.
Verwarm tot tussen de 80 en 85 °C en houdt de massa gedurende 10 minuten op deze temperatuur.
Laat daarna afkoelen tot ongeveer 67 °C en voeg wat van de warme massa toe aan de eiermassa.
Koel af tot ongeveer 35 °C en voeg de lavendelesprit toe.
Laat afkoelen tot onder de 20 °C.
Plaats de mix ongeveer 12 uur in de koelkast.
Laat de volgende dag de couverture au bain-marie smelten.
Voeg de gesmolten chocolade toe aan de gerijpte ijsmix.
Draai het ijs af in de ijsmachine.
Serveer het ijs met een glaasje van Wees Vergeet mij niet likeur.

Bron: A. van Wees distilleerderij De Ooievaar

Terug