Aardbeien-roomijs - I

Zomerkoninkjes

  • aardbeien-roomijs voor 4 personen *
  • 4 ronde ijswafels
  • 450 g verse zomerkoninkjes, ofwel aardbeien
  • sap van ½ citroen
  • 100 g gezeefde poedersuiker
  • 4 takjes mint

Bereiding van de saus:
Pureer de helft van de aardbeien in een blender of keukenmachine.
Schep de puree in een kommetje en breng op smaak met het citroensap en de poedersuiker.
De ander helft van de aardbeien, kroontjes verwijderen, goed wassen en halveren.

*(Alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke ijsbereider.)


Aardbeien-roomijs - II

  • 1 pond aardbeien
  • 250 g suiker
  • ½ l slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 metalen bak waar ruim een liter in past

Begin met de metalen bak en een lepel in de vriezer te zetten, deze moeten goed koud zijn zodat het ijs straks direkt bevriest.
Pureer de aardbeien, met de hand, met een blender, door een zeef, kauwen en uitspugen, whatever.
Los de suiker op in de aardbeienpuree (hard roeren).
Week de gelatine in koud water.
Klop de eidooiers los met een klein beetje slagroom, voorzichtig verwarmen en dan de rest van de slagroom toevoegen, flink roeren, niet laten koken!
Gelatineblaadje uitknijpen en bij de warme slagroom/ei-vla voegen, slagroom/ei/gelatine-vla bij de aardbeien/suiker-puree voegen.
Dit helemaal laten afkoelen, in de koelkast.
Dan dit in de metalen bak in de vriezer doen.
Elk half uur de massa goed doorroeren met de koude lepel, vooral alles goed van de zijkant schrapen.
Na ± anderhalf uur is het softijs, na een uur of drie is het heerlijk schepijs.
Luchtdicht bewaren in de vriezer waarbij zo weinig mogelijk lucht bij het zit (kortom: in een passende tupperware bak).
Frambozenijs, perenijs, bosbessenijs, bananenijs, perzikijs, enz., enz. : idem.
Kiwi-ijs: niet doen!

Bron: Astrid Veltman

Terug