Aardbeienijs - I

aardbeienijs_coupe (2K)

  • 150 g aardbeien
  • rozenwater of -likeur
  • poedersuiker
  • 1 l aardbeien-roomijs*
  • rozenblaadjes
  • mint

Zorg voor goed gekoelde ijscoupes.
Pureer de aardbeien.
Roer er 1 eetlepel rozenwater of -likeur door en zoet met poedersuiker, naar eigen smaak.
Schenk dit in een coupe.
Schep er nu 5 bolletjes aardbeien-roomijs op.
Garneer met onbespoten rozenblaadjes en een toefje mint.

*(Alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke ijsbereider.)


Aardbeienijs - II

  • 1 eetl.
    citroensap
  • 80 g suiker
  • 400 g aardbeien
  • 10 cl halfvolle yoghurt

Breng het citroensap met 2 eetlepels water aan de kook en los hierin de suiker op.
Laat dit afkoelen.
Maak de aardbeien schoon.
Pureer de aardbeien in de keukenmachine of met een staafmixer.
Klop er de suikeroplossing en de yoghurt door.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel er in.
Laat het in 25 - 30 minuten tot ijs draaien.
Verdeel het ijs over 4 coupes.
Garneer eventueel met een achtergehouden aardbei.
Voeg eventueel voor wat zoeter ijs 1 eetlepel zoetstofpoeder toe.
Dit levert geen extra calorieën.
Vervang de aardbeien eventueel door frambozen, bramen, bessen.
Het ijs is ook zonder ijsmachine te maken.

Giet het mengsel in een bakje en plaats het in de diepvries.
Roer het iedere 20 minuten met een vork goed door om kristalvorming te voorkomen.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht gemarineerde varkensfiletlapjes, groentepakketjes en gevuld stokbrood.

Bron: Voedingscentrum


Aardbeienijs - III

  • ½ l room
  • ½ l aardbeienpuree
  • wat citroensap
  • 1 blaadje rode en 1 blaadje witte gelatine
  • 400 g suiker, (poeder- of basterd)

Zet de koelkast in de koudste stand.
Los de gelatine op in zo weinig mogelijk water.
Roer de suiker door de vruchtenpuree tot ze geheel is opgelost.
Meng de opgeloste gelatine erdoor en het laatst de room.
Vul het bakje voor driekwart.
Tijdens het bevriezen af en toe roeren.
Als het ijs bijna bevroren is, weer luchtig mixen.
Vier à vijf uur laten vriezen.

Bron: Astrid Veltman


Aardbeienijs - IV

voor 8 personen

  • 300 g rijpe aardbeien
  • 300 g fijne witte suiker
  • 50 cl water
  • 1 grote citroen
  • 1 sinaasappel

Laat suiker met water 10 minuten koken.
Wrijf aardbeien door zeef.
Doe dit samen met de sinaasappel en citroen.
Meng alles goed door elkaar.

Bron: Astrid Veltman


Aardbeienijs - V

  • 250 g aarbeienpuree
  • 250 cc siroop
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1 citroen toe
  • suikersiroop
  • 125 cc ongeklopte gekoelde room

De aarbeienpuree vermengen met de siroop, voeg het sap van 1 sinaasappel en 1 citroen toe.
Vereist suikergehalte 16 - 18 %, voeg zoveel siroop of gekookt en afgekoeld water toe totdat het gewenste suikergehalte bereikt is.
Voeg 125 cc ongeklopte gekoelde room toe.
Het mengsel koelen en bereiden volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.

Bron: Astrid Veltman


Aardbeienijs - VI

aardbeienijs_coupe (2K)

  • 500 g mooie rijpe aardbeien, schoon gemaakt
  • 1½ eetl. citroensap
  • 1 blikje gecondenseerde melk, ca. 400 g
 
  • 32½ cl slagroom
  • blaadjes munt

Snij de aardbeien in stukken en pureer ze, tezamen met de gecondenseerde melk en het citroensap.
Met een staafmixer of keukenmachien.
Klop de slagroom luchtig, stevig, maar net niet stijf.
Meng het en doe het in de ijsmachine.
(Als het te veel is, in twee batches.)
Maak er ijs van.
Schep het over in een bak en zet het een paar uur in de vriezer.
Haal een kwartier voor gebruik uit de vriezer.
Op elk bord een bolletje ijs en drapeer er wat gemarineerde aardbeien omheen.
Leg een blaadje munt op het ijs.
Staat in elk geval leuk.

Opmerkingen
Het recept voor de gemarineerde aardbeien is simpel.
Gecondenseerde melk is dik en zoet.
Naar verhouding zou er meer in moeten, als we het recept uit het boek zouden volgen.
Maar dit was gewoon perfect.
Misschien omdat aardbeien uit eigen tuin zoeter zijn?

Bron: IJspret van Linda Lamelino maar dan ietsje anders
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug