Witlof met pompoenpuree, ham en cheddar

Witlof met pompoenpuree, ham en cheddar

voor 2 personen

  • 400 g butternut pompoenblokjes
  • 500 g witlof
  • verse bieslook, naar smaak
  • 150 g gekookte ham
 
  • 125 g Cheddar mild 48+
  • 50 g walnoten
  • ½ eetl. mosterd

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Breng twee kookpannen met water en zout aan de kook.
Kook de pompoenblokjes in 15 minuten zacht.
Snijd ondertussen de onderkant van het witlof af en snijd de krop in de lengte doormidden (of grote exemplaren in vieren).
Kook de witlof in 5 minuten beetgaar.
Giet voorzichtig af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (vang desgewenst het kookvocht op voor de puree).
Hak de bieslook fijn.
Giet de pompoen af en pureer met een staafmixer tot een stevige, gladde puree (of gebruik een pureestamper).
Roer er de helft van de bieslook door en breng op smaak met mosterd, zout & peper.
Schep de pompoenpuree in een ovenschaal.
Wikkel de ham om de witlof en leg de rolletjes naast elkaar bovenop de puree.
Bedek royaal met plakjes of geraspte cheddarkaas en de rest van de bieslook.
Heb je nog wat ham of kaas over?
Verdeel het dan losjes over de schotel.
Zet de witlofschotel nog circa 10 minuten in de oven en zet aan het eind nog 2 minuten de grillstand aan.
De kaas krijgt nu een mooi goudbruin kleurtje.
Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan en garneer er het gerecht mee.

Bron: Ekoplaza

Terug