Sperzie- en witte boontjes met spek en citroen

Sperzie- en witte boontjes met spek en citroen

  • 150 g gedroogde witte boontjes of 2 blikken
  • 400 g haricots verts
  • 100 g gerookt spek, echt of vegetarisch, in blokjes
  • circa 6 eetl. goede olijfolie extra vergine
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 1 citroen

Het beste is om zelf even witte boontjes te weken – minstens 3 uur, in heel veel water – en daarna beetgaar te koken in circa 45 minuten.
Zout mag er meteen bij.
Uit blik zijn die van Bonduelle het stevigst.
Spoel blikboontjes af in een zeef.
Kook de haricots verts beetgaar in zo’n 5 minuten.
Bak de spekjes zachtjes in een lepel olie, niet hard, tot ze gaan kleuren; dat duurt krap 8 minuten.
Bak de knoflook nog 2 minuten mee.
Voeg de sperzieboontjes toe en warm goed door.
Daarna mogen de witte bonen erbij.
Boen niet-biologische citroen schoon onder de kraan; bij biologisch hoeft dat niet.
Rasp de schil dun boven het gerecht en knijp er daarna flink sap over.
Voeg gul olijfolie en vers gedraaide zwarte peper toe.
Eet met brood.

Bron: Onno Kleyn

Terug