Middeleeuwse speklapjes en hutspot

Middeleeuwse speklapjes en hutspot

  • 4 speklapjes
  • 1 kg vastkokende (!) aardappelen
  • 750 g hutspotgroenten
  • 1 blad laurier
  • 40 g boter of reuzel of een grote scheut olijfolie extra vergine
  • 1 flinke eetl. Chinees 5-kruidenpoeder

Zet de oven aan op 200 graden.
Verdeel de speklappen elk in vier stukken en zout ze gul.
Leg in een ingevette ovenschaal en zet meteen in de oven.
Braad 25 à 30 minuten.
Schil de piepers en snijd ze in grote blokken.
Voeg er de ui uit het hutspotpakket bij – de wortel nog niet – zet de aardappels net onder water en doe er zout bij.
Breng aan de kook en laat afgedekt 5 minuten koken.
Voeg dan de wortel en de laurier toe, sluit de pan en kook tot de aardappels gaar zijn.
Stamp de hutspot grof.
Meng er het bakvet van de speklappen en flink wat boter of ander vet door.
Breng op smaak met peper.
Bestrooi de speklapjes tussen duim en wijsvinger met 5-kruidenpoeder.

Bron: Onno Kleyn

Terug