Sinaasappels met olijfolie

Sinaasappels met olijfolie

  • 4 navelsinaasappels
  • scheutje goede olijfolie
  • zwarte peper
  • 150 g chouri├žo (of Spaanse chorizo)
  • 150 g gerookt mager spek
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 eetl. olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 2 tomaten, in stukken
  • 2 literblikken gekookte witte bonen
  • vers gehakte koriander of peterselie

Vooraf maken we eerst een vitaminebom als supersnel voorgerechtje: sinaasappels met olijfolie. Dat is niet raar, dat is Italiaans.
Italianen gebruiken bloedsinaasappels, maar die zie ik nergens, en vandaag al helemaal niet, want ik beperk me tot een vliegensvlugge one stop shopping.
Neem een vlijmscherp mes zonder kartels (kiep trouwens je kartelmessen het huis uit en koop iets fatsoenlijks) en schil de sinaasappels zo dik dat je alleen nog vruchtvlees ziet.
Snijd ze overdwars in plakken en leg die op de borden.
Giet er een straaltje van je beste olijfolie over en geef een draai aan je pepermolen.

Feijoada
Snijd de worst en het spek in stukken naar je eigen goesting.
Bak de ui in de olie glazig en fruit het spek en de worst mee.
Voeg de knoflook toe en een minuutje later de tomaat.
Laat vijf minuten bakken en doe dan de bonen in de pan.
Giet er zo veel kookwater van de bonen bij dat het lekker nat is, maar geen soep.
Schep om, breng bijna aan de kook en laat nog tien minuten zachtjes doorwarmen.
Serveer bestrooid met de koriander of peterselie.

Bron: Onno Kleyn

Terug