Varkensstoofpot

voor 6 personen

  • 100 g mager spek, in stevige blokjes
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • olie
  • 900 g schouderfilet, in flinke blokken
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 2 eetl. bloem
  • ½ fles witte wijn
  • 2 takken tijm
  • 200 g paddestoelen naar keus
  • klont boter
  • 1 dl crème fraîche

Braad het spek en de ui aan in een scheutje olie en haal het uit de pan.
Bak in het vet nu het vlees met de knoflook eventjes.
Bestuif met de bloem en schep goed om.
Doe er de wijn, kruiden en zout bij, organiseer heel weinig hitte en laat afgedekt in een uur of anderhalf uur garen.
Veeg de paddestoelen schoon met keukenpapier en bak ze in boter tot hun vocht verdampt is.
Voeg ze 2 minuten voor het einde van de kooktijd bij het vlees.
Roer de crème fraîche los met een beetje van de saus en meng dan door de stoofpot.
Laat zonder deksel nog 5 minuten pruttelen.
Bereiden, af laten koelen en weer opwarmen kan.
Maar doe dat opwarmen dan langzaam en voorzichtig.
Koken maakt het vlees taai.

Onno Kleyn

Terug