Ragout van rundvlees

De heerlijke, pure smaak van rund of paardenvlees komt in deze ragout prachtig tot uiting door de marinade.
Eerst de marinade.
Gooi de volgende ingrediënten bij elkaar:

  • 2½ dl rode wijn
  • 6 tenen knoflook (gehalveerd)
  • 2 blaadjeslaurier
  • takje tijm en rozemarijn
  • 1 theelepel gekneusde zwarte peperkorrels
  • 10 gekneusde korianderzaadjes
  • 10 blaadjes munt
  • 10 blaadjes basilicum
  • 5 jeneverbessen

Doe hierbij 1 kg sukade-, rib-, stoof- of braadvlees dat je vooraf even in flinke blokken van ca 3 cm hebt gesneden.
Zet het een dag weg en schep het af en toe om.
Dan het vlees uit de marinade halen en droogdeppen.
Verhit 50 gram boter en braad hierin het vlees en 150 gram mager gerookte spekblokjes, doe het eventueel in 2 of 3 delen als het in één keer te veel is.
Voeg één fijn gesneden teentje knoflook en 300 gram uien erbij en bak dit even mee.
Strooi er een eetlepel bloem overheen en schep het goed door.
Zeef de marinade en voeg het toe.
Doe er een glaasje port bij en 1 dl water met bouillon (half blokje).
Zet het in een pan met dikke bodem op laag vuur met het deksel erop.
Na 1½ uur is het rundvlees ongeveer klaar, paard een halfuurtje langer.
Wel af en toe roeren.
Als het ragout is geworden, doe er dan 1 dl slagroom en twee eetlepel bessenjam bij.
Bosbessen of bramen zijn het leukst, die kleuren de ragout ook mooi donker.
Doe er peper en zout naar smaak bij.
Verwarm het nog even goed.
Lekker in een pasteitje als voorgerechtje, of gewoon als hoofdgerecht bij aardappels met rode kool (sinaasappel of appeltjes) of gewone spruitjes.

Let op: 1 kg vlees is erg veel maar kookt behoorlijk in.
Als je goede eters hebt, is het met een man of vier zo weg.

Bron: Wildernisvlees

Terug