Kruidige gehaktspiesjes en frisse komkommersla

voor ongeveer 15 spiesjes (voor de grill of barbecue)

  • 4 kruidnagels
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 1 eetl. korianderzaadjes
  • 1 theel. komijnzaadjes
  • 1 eetl. maanzaad
  • 1½ eetl. geraspte gemberwortel
  • 1½ eetl. fijn gesneden ui
  • 2 eetl. fijngesneden verse koriander
  • 2 eetl. volle yoghurt
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 eetl. sesamolie
  • zout
  • 750 g gehakt
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 - 2 eetl. kikkererwtenbloem (besan)
  • olie (of ghee voor de specialisten)

(Ghee en besan kun je in de toko krijgen, net als de rest van de onbekendere ingrediënten behalve het gehakt dat je uit je diepvries haalt.
Rooster de kruidnagels, peperkorrels, koriander (zaad!), komijn en maanzaad in ongeveer 2 minuten.
In een droge koekenpan.
Wrijf (of maal) dit mengsel fijn*.
Roer er daarna de gemberwortel, ui, verse koriander, yoghurt, citroensap, sesamolie en wat zout door.
Voeg gehakt, ei en kikkererwtenbloem toe en kneed alles door elkaar.
Dan min. 30 minuten laten staan om de smaak door te laten trekken.
Maak van het mengsel een soort dunne worstjes van zo’n 10 cm.
Steek dan de satéprikkers (oven) of metalen spiesjes (barbecue) erdoor.
Voor de oven: 220 °C, wel eerst voorverwarmen (natuurlijk).
Spiesjes bestrijken met olie of ghee.
Voor de barbecue: de meesterkok zelf beoordeelt dit.
Regelmatig keren.

* als je niet blendert of wrijft, kun je ook wat kruidnagel en peper in poedervorm nemen, dan rooster je alleen de zaadjes.
Peper en kruidnagels dan bij niet in de koekenpan en het mengsel wat langer laten staan.

Erbij kun je heerlijke (eveneens eenvoudige) raita maken:
2 komkommers schillen en 2 eetlepels zout doormengen, een uurtje ofzo in de koelkast en uit laten lekken.
2 of 3 teentje knoflook uitpersen, ½ theelepels geraspte gemberwortel, een in dunne ringen gesneden rode peper en 2 dl Griekse yoghurt toevoegen en weer terug in de koelkast.

Bron: Wildernisvlees

Terug