Provençaalse risotto

  • 100 g schwarzwalderschinken
  • 100 g achterham (boeren, in dikke plakken)
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 zakje Provençaalse kruiden (verse)
  • 1 bouillonblokje (vlees)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 pakje dessertrijst (kortkokend)
  • 1 blik tomaatblokjes
  • 100 g doperwten (diepvries)
  • 25 g boter (of margarine)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 eetl. peterselie (gehakt)
  • snufje zout
  • snufje peper

Pel de ui en snipper deze.
Maak de bleekselderij schoon, was ze en snijd deze in plakjes.
Knip in een kommetje de Provençaalse kruiden (majoraan, tijm, en rozemarijn) fijn, eventueel eerst blaadjes van takjes rissen.
Snijd de Schwarzwalderschinken in dunne reepjes.
Snijd de achterham in blokjes.
Breng in een pan ¾ liter water met bouillontablet aan de kook.
Roer dit goed door.
Verhit in een braadpan de olie.
Fruit de ui ca. 2 minuten zachtjes.
Pel de knoflook en pers deze erboven uit.
Bak het chilipepertje en de fijngeknipte kruiden ca ½ minuut mee.
Roer de bleekselderij,
Schwarzwalderschinken, rijst en tomatenblokjes met het vocht erdoor en verwarm dit ca. 1 minuut al omscheppend.
Voeg de helft van het bouillon toe en laat de rijst ca. 7 minuten zachtjes koken, af en toe roeren.
Roer de blokjes ham, doperwtjes en de rest van de bouillon erdoor en laat de risotto nog ca. 7 minuten zachtjes koken.
Roer de boter en kaas erdoor en bestrooi dit met gehakte peterselie.
Breng het geheel op smaak met zout & peper.
Lekker met gemengde sla.

Bron: Vlees.nl

Terug