Lamspootjes

  • 8 kleine of 4 grote lamspootjes
  • 50 g boter
  • peper
  • zout
  • 8 knoflooktenen, ragfijn gesnipperd of gepureerd
  • 1 eetl. tijm
  • 1 eetl. rozemarijnnaaldjes
  • 1 theel. bonenkruid
  • olijfolie
  • 1 l lamsbouillon

Spoel de lamspootjes af onder de kraan.
Breng water met zout aan de kook en blancheer hierin de pootjes 10 minuten.
Laat ze uitlekken en dep ze droog.
Meng (royaal) zout, peper, knoflook, tijm, bonenkruid en rozemarijn met zoveel olijfolie dat een lopend mengsel ontstaat.
Wrijf (masseer) de pootjes hiermee stevig in en laat 2 uur op kamertemperatuur liggen.
Verhit de boter tot lichtbruin en bak de pootjes rondom goudbruin.
Blus af met zoveel lamsbouillon dat de pootjes bijna onderstaan, breng aan de kook en temper het vuur.
Laat de pootjes op uiterst zacht vuur in ca. 2 ½ uur gaar sudderen waarvan het laatste uur zonder deksel.
Ze zijn gaar als het vlees makkelijk loslaat van het bot.
Leg de pootjes in een voorverwarmde schaal of braadslee en laat op een warme plaats rusten.
Zeef het stoofvocht en kook het in tot 3 dl.
Giet het over de pootjes en serveer meteen met bijv. romige coco blanc en boerenbrood om de saus op te deppen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug