Mexicaanse aardappeltortilla

  • 250 g aardappelen
    (3 middelgrote, 5 kleine)
  • 1 - 2 uien
  • 4 eetl. olijfolie
  • zout, liefst kruidenzout
  • versgemalen zwarte peper
  • 5 eieren
  •   bosje bieslook (of wat basilicum of peterselie)
  • tacosaus, ongeveer een half potje
  • zwarte olijven zonder pit in plakjes gesneden (facultatief)
  • ons jong belegen kaas, in dunne plakjes of stukjes (facultatief)

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in dunne plakjes en droog ze af met keukenpapier.
Verhit de olie in de koekenpan en leg de aardappelschijfjes hierin.
Bak op middelmatig vuur.
Snijd de ui(en) in dunne plakjes en voeg ze aan de aardappelschijfjes toe.
Bestrooi met zout & peper.
Zet het vuur iets lager.
Bak de aardappelschijfjes in totaal 10 minuten, terwijl je ze af en toe keert en naar een ander deel van de pan schuift (boven de vlam gaat het vaak wat harder dan aan de rand).
Klop ondertussen de eieren
Verdeel de schijfjes aardappel en ringen ui gelijk over de pan en schenk het eiermengsel hier heel gelijkmatig over, terwijl je de pan zachtjes heen en weer beweegt.
Zorg dat het ei vrijwel overal onder komt.
Laat de eieren op de laagste stand ca. 10 minuten stollen.
Was ondertussen de bieslook (of evt. andere kruid), dep het droog en snijd het in kleine stukjes.
Dit is ook een prima moment om de olijven en de kaas te snijden en een eenvoudige salade klaar te maken.
Verdeel achtereenvolgens over de tortilla: tacosaus, kaas, en olijfringetjes.
Dek eventueel af met een grote deksel of een andere pan om de kaas te laten smelten.
Bestrooi het gerecht met de bieslook.
Snijd de tortilla voorzichtig in 4 stukken en leg het op (evt. voorverwarmde) borden.

Magere variant
Dit is al niet een heel calorierijk gerecht (u eet maar 1/4e), maar om het nog slanker te maken kunt u de kaas en olijven weglaten (ca. 260 kcal)

Serveertip
Samen met zwaar bruin brood (boulogne stokbrood bijvoorbeeld) en een eenvoudige lichte salade is dit een volledige maaltijd.
Eikenbladsla of bataviasla met avocado vind ik er heel lekker fris bij, maar een tomatensalade kan ook heel goed).
Vanwege de eieren en kaas, geen zuivel als toetje, maar bijvoorbeeld fruit.
Of neem een soepje vooraf, bijvoorbeeld gazpacho of tomaten-tortilla soep.

Bron: Smulweb

Terug