Köfte

kofte (3K)

  • 300 g lams- of rundergehakt
  • 1 eidooier
  • snufje kaneel
  • 1 eetl. komijnpoeder
  • 1 uitje, ragfijn gesnipperd of geraspt
  • 1 handvol broodkruim of goed paneermeel
  • 1 ui, in dunne schijfjes
  • handvol bladpeterselie, grof gehakt
  • facultatief: beetje sumac

Draai de ui tot pulp in een keukenapparaat of hak het zo fijn als mogelijk.
Meng het gehakt met wat zout, de eidooier, kaneel, komijnpoeder en de ui.
Kneed er met natte handen zo veel paneermeel door dat het niet meer aan de kom plakt en vorm dan dunne, platte schijfjes, zo groot als een rijksdaalder.
Verwarm de oven op 80 °C.
Verhit een grillpan op het vuur en rooster de köfte in porties; houd wat klaar is warm in de oven.
Serveer met de bladpeterselie (geen krul, dat smaakt naar niks), rauwe ui en Turks brood.
Ook lekker is om de garnerende gesneden ui een kwartier tevoren te husselen met wat zout (maakt hem minder scherp) en daarna te bestrooien met gemalen sumac, een donkerrood zurig vruchtje uit het Midden-Oosten, waar het in waterarme streken citroen vervangt.

Bron: Onno Kleyn

Terug