Witte rijst

  • 50 g witte rijst per persoon
  • water
  • zout

Was de rijst altijd goed onder stromend water.
Neem een kop water per kop rijst, en gebruik een hermetisch af te sluiten pan.
Kook de rijst eerst op groot vuur tot het water geheel geabsorbeerd is.
Roer de rijst goed los, voeg nog een beetje water toe, sluit de pan af en laat het nog 20 minuten op zacht vuur koken.
Men kan de gekookte rijst een paar dagen in de koelkast bewaren en daarna opwarmen met een beetje water, of bakken.
Gekookte rijst dient niet "los van korrel" te zijn, doch juist zacht en enigszins klevend.

Opmerking
Rijst
In de ZuidOostAziatische keuken neemt rijst een zeer belangrijke plaats in. Het is het elementaire voedingsmiddel en een voorname bron van eiwitten, koolhydraten en mineralen. Men gebruikt rijst bij alle hoofdmaaltijden en soms zelfs ook bij het ontbijt. Een kom kleefrijst in de morgen verschaft een arbeider voldoende energie voor een zware werkdag lang. Rijst hoort bij de Oosterse maaltijd als aardappelen bij de Hollandse.
Het telen van rijst is een zeer arbeidsintensieve bezigheid, waarbij alles met de hand gedaan wordt. Daarom wordt de kinderen geleerd hun kommetje altijd helemaal leeg te eten, omdat, zo wordt gezegd, "iedere rijstkorrel de boer een druppel zweet heeft gekost". Er bestaan veel soorten rijst. In Vietnam gebruikt men meestal witte rijst, maar er bestaan ook bruine, gele, groene en rode rijstsoorten.
Kleefrijst is een speciale soort rijst. Het wordt meestal niet bij gewone maaltijden geserveerd, omdat ze wat duurder is. Men geeft het bij feestmaaltijden, of aan mensen die extra veel calorieën nodig hebben.

Bron: Astrid Veltman

Terug