Afghaans lamsvlees met spinazie

voor 4 - 6 personen

  • 1 kg lamsstoofvlees
  • ½ dl olijfolie
  • 350 uien, in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 theel. kurkuma
  • ¼ theel. nootmuskaat
  • ¼ theel. gemalen kardemom
  • 1 theel. scherpe paprikapoeder (of naar smaak meer)
  • ½ theel. kaneel
  • 1 literblik gepelde tomaten, uitgelekt en in stukjes gesneden
  • 2½ dl kalfs- of runderfond
  • 150 g verse spinazie, gewassen en uitgelekt
  • ⅛ l yoghurt
  • 1 eetl. citroenschil, geraspt
  • zout
  • 50 g geroosterde pijnboompitten*

Verhit de olie in een ovenvaste braadpan en schroei het vlees daarin dicht.
Voeg de uien toe en fruit ze 2 minuten mee.
Voeg dan de knoflook toe en fruit die 1 minuut mee.
Doe er de kurkuma, nootmuskaat, kardemom, paprikapoeder en kaneel bij en fruit het mengsel nog 1 - 2 minuten (laat de uien en de knoflook niet verbranden).
Voeg de tomaten en de kalfsfond toe en roer goed door.
Dek de pan af en bak het gerecht ± 1 uur in een op 180 °C voorverwarmde oven gaar.
Neem de schaal uit de oven, voeg de spinazie toe en roer tot de groente helemaal is opgenomen.
Laat het gerecht wat afkoelen, voeg dan de yoghurt, de citroenrasp en naar smaak zout toe en strooi er de pijnboompitten over.
Geef er pilav bij.

* ± 3 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

Bron: Astrid Veltman

Terug