Rundvleesschotel met cacao uit de Caraïben

voor 6 personen

  • 50 g hele walnoten
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetl. rozijnen
  • 1½ eetl. cacaopoeder
  • ½ literblik tomaten
  • olie
  • 1 theel. gemalen kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 1 in plakjes gesneden wortel
  • 25 grof gehakte walnoten
  • 3 dl bouillon of water
  • 1 kg in blokjes gesneden magere runderlappen

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Pureer de hele walnoten, de ui, chilipeper, knoflook, rozijnen, cacao en tomaten met een keukenmachine tot een gladde massa.
Verhit in een grote pan een beetje olie en roer er de kaneel en de kruidnagels door.
Voeg de wortelplakjes toe en fruit die een minuut.
Doe het tomatenmengsel en de gehakte walnoten erbij en laat het geheel al roerend 5 minuten koken.
Let op, dat het mengsel niet aanbrandt.
Voeg de bouillon of het water toe en roer alles goed door elkaar.
Verhit in een schone pan een beetje olie en bak de blokjes rundvlees rondom goudbruin.
Voeg de walnotensaus toe en roer alles weer goed door.
Giet het mengsel in een ovenvaste schaal, bak het gerecht 1½ uur in de oven tot het vlees gaar is en dien het op met gekookte rijst of aardappels en verse groenten of salade.

Opmerking
De Azteken kenden de verrukkingen van de cacao lang voor de komst van de Spanjaarden. Men serveerde vaak chocoladesaus bij hartige gerechten.

Bron: Astrid Veltman

Terug