Gepofte aardappel met sinaasappelworteltjes

aardappel_sinaasappelworteltjes (4K)

    • aardappelen
  • nicola aardappels (1 à 2 per persoon)
  • rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • bieslook en/of peterselie gesnipperd
  • 15 cl yoghurt
    • sinaasappelworteltjes
  • bospeen, geschild en in stukjes gesneden
  • zout
  • 1 eetl. suiker
  • boter
  • handje groene kruiden (peterselie, rozemarijn, tijm, laurier)
  • 1 sinaasappel in 8 parten
  • een paar hele ongepelde tenen knoflook
  • mespuntje komijn

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de aardappelen aan de bovenkant kruislings in en leg ze elk apart op een groot stuk aluminiumfolie.
Leg bovenop de aardappelen een klontje boter en sluit het pakketje stevig.
Leg de aardappelen in een ovenschaal en laat ze in 45 minuten door en door gaar worden.
Pel de rode ui en hak hem fijn.
Roer de yoghurt los met de peterselie en/of bieslook en ui en pers de knoflook er boven uit.
Breng het op smaak met zout.
Neem de aardappelen uit de folie en leg ze op de borden.
Trek de schil iets verder open en haal het kruim iets los.
Schep in elke opening een lepel van de kruidenyoghurt.
Bestrooi het gerecht met wat peterselie of bieslook.
Kook de wortelen met een eetlepel suiker, een klontje boter, wat zout en een handje geurige kruiden die je in een bosje hebt gebonden.
Doe de 8 stukken sinaasappel ook in het water samen met de paar hele ongepelde tenen knoflook en een mespunt komijn.
Giet de worteltjes af zodra ze beetgaar zijn.
Gooi het bosje kruiden weg en ook de stukjes sinaasappel op 1 na.
Knijp de tenen knoflook uit hun vel, hak het stukje sinaasappel fijn en hussel dit met de worteltjes, samen met wat peper, zout en een klontje boter.

Bron: Odin recepten

Terug