Provençaalse wortelpot

Provençaalse wortelpot (3K)

  • 1 kg winterwortels
  • 150 g mager spek aan een stuk
  • 1 grote ui
  • handvol hele tenen knoflook, ongepeld
  • takje tijm
  • blaadje laurier
  • scheut olijfolie

Snij het spek in serieuze blokken, laten we zeggen van anderhalve centimeter in het vierkant en vier centimeter lang.
Snij de wortels in stukken die daarbij passen, dikke plakken dus die je doormidden snijdt als de diameter te groot is.
Hak de ui heel grof, laat de knoflooktenen heel.
Zet de oven aan op 180 °C.
Neem een braadpan, zet hem op het vuur en bak er de spekblokken een beetje in aan in een scheutje olijfolie.
Voeg de andere ingrediënten toe en schep goed om.
Doe er zout bij, maar hou er rekening mee dat het spek al zout bevat.
Zet de pan in de oven en laat een half uur garen.
Schep tussentijds een keer om.
Controleer of de wortels gaar genoeg zijn; ze moeten nog een beetje beet hebben.
Zet ze anders weer een poos in de hitte.
Zijn ze klaar, dan laat je ze afkoelen tot lauw en draai je er voor het serveren peper over.
(Net weer iets geleerd: peper die langer dan zeven minuten verhit is, verliest alle geur en smaak, op het laatst toevoegen dus).
Een restje, mits op tijd uit de koelkast gehaald, is een perfecte hors-d'oeuvre of tapa.

Bron: Onno Kleyn

Terug