Gehaktballen met amandelsaus

gehaktballen_amandelsaus (2K)

voor 6 personen

  • 1 flinke ui, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 8 g zout
  • 800 g gehakt halfom
  • chilipoeder naar smaak
  • circa 8 eetl. paneermeel
  • 6 eetl. olijfolie
  • 15 cl witte wijn
  • 2 takken tijm (of een beetje gedroogde)
  • 50 g blanke (garneer)amandelen

Draai de ui samen met de knoflook tot pulp met het bakje van de staafmixer, of rasp ze.
Kneed het gehakt met het zout, de ui, knoflook en chilipoeder grondig en voeg gaandeweg zoveel paneermeel toe tot je een niet te plakkerig 'deeg' hebt (nee, er gaat geen ei bij).
Vorm er ballen van, wat groter dan die voor pingpong.
Bak ze in de olijfolie rustig aan en schenk er dan de witte wijn bij.
Voeg de tijm toe, dek af en laat 15 minuten garen op laag vuur.
Haal de ballen en takken uit de pan en giet het braadvocht in een staafmixbeker.
Doe de amandelen erbij (gevaarlijklevers voegen nu nog een half teentje rauwe knoflook toe – reuze Catalaans) en pureer.
Breng op smaak met zout en serveer de ballen met saus.

Bron: Onno Kleyn

Terug