Paella Valenciana de Ramón,
Paella mixta (met vlees, zeevruchten en vis)

voor 6 personen

  • Een scheut olijfolie
  • Drie tenen knoflook, fijngehakt
  • Twee uien
  • Twee paprika’s
  • Drie of vier tomaten (of een blikje tomatenblokjes)
  • Een laurierblad
  • zout, peper
  • saffraan
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g erwtjes
  • ½ kg kip (bout)
  • 300 g inktvis
  • 300 g inktvis (sepia)
  • ½ kg mosselen
  • 200 g grote garnalen
  • 12 gamba's
  • 1 blik rode paprika
  • 1½ à 2 l visbouillon
  • rijst, ong. 100 g per persoon
  •  
    • ingrediënten voor bouillon
  • koppen en graten van witte vis
  • een paar gesnipperde uien
  • grof zout

Bouillon:
In een pan laten we de vissenhoofden en –graten, de ui en een hand zout koken.
We laten het koken terwijl we de paella maken: zo kookt het in, krijgt meer smaak en blijft het warm.

Paella:
In de pan gieten we een scheut olijfolie en hierin smoren we de fijngehakte knoflook, de gesnipperde uien en de paprika.
Hieraan voegen we de kleingesneden tomaten, de kruiden en de sperziebonen toe.
Wanneer alles gefruit is, voegen we de kip, de inktvis en de sepia toe.
Tweederde van de visbouillon, eerst gezeefd om de graten eruit te halen, kan erbij wanneer dit alles bijna gaar is.
Als dit alles begint te koken voegen we de rijst toe.
Als de rijst bijna klaar is kunnen de mosselen, de erwten en indien nodig de rest van de bouillon erbij.
Wanneer de mosselen open beginnen te gaan, voegen we de grote garnalen toe en zetten we het vuur uit.
Als laatste leggen we de rode paprika uit blik als decoratie bovenop, en dekken we de paella-pan af met een theedoek.
Vijf minuten laten staan voor het opdienen.

Bron: Molinos de Viento

Terug