Gebraden varkensvlees met wortelgroenten

varkensvlees_wortelgroenten (7K)

  • 2 kg ( vanaf de schouder) varkensgebraad
  • 3 eetl. vloeibare honing
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 grote rode uien
  • 1 eetl. peperkorrels
  • 1 bosje (8 stuks) wortelen
  • 4 kleine peterseliewortels
  • 8 paarse wortelen
  • 4 kleine pastinaken
  • 4 middelgrote sjalotten
  • 1 bol knoflook
  • 4 - 6 eetl. olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 snufje suiker
  • zout & peper

De wortels schillen en in de lengte doormidden snijden.
Pel de sjalotten en snij ze in tweeën.
Pel de knoflook en snijd ze door de helft.
Alles op een bakplaat leggen, de olijfolie erover verdelen en voeg de suiker toe.
Breng op smaak met zout & peper.
Bak in de voorverwarmde oven (160 °C boven- en onderwarmte) en bak gedurende 20 minuten, breng het daarna op smaak.
Giet koud water in een grote braadslee, totdat de bodem ongeveer 2 centimeter bedekt is.
Zodra het water kookt, het gebraad met de vette kant naar beneden en ongeveer 7 minuten voorkoken bij een lage temperatuur.
Dan het stuk vlees met een scherp mes op de vette kant in een ruitpatroon insnijden en rondom royaal inwrijven met zout.
Schil de uien, snijd ze in reepjes en voeg aan de fond in de braadslee.
Leg het stuk met de gebraden vette kant naar boven op de uien, voeg de peper toe.
Het geheel op 160 °C in de oven een uur braden.
Intussen het vlees opnieuw begieten met de fond.
Zet de temperatuur op 180 °C en bak nogmaals 30 minuten
Bestrijk de korst met honing 10 minuten voor het einde van het braden.
Tot slot, glazuur het gebraad met de fond en kruid met peper en rozemarijn.

Bron: Koken met de NDR

Terug