Bouillonfondue met vlees

Dit is een variatie op vleesfondue. In plaats ven olie of vet gebruik je bouillon.
In plaats van vlees kun je ook verschillende vissoorten nemen.
Bouillon kun je zelf trekken.
Maar voor vleesbouillon kunt je ook bouillontabletten of -poeder gebruiken.
Neem je in plaats van vlees vis dan kun je zelf de visbouillon trekken.
Ook kun je een pittige groentebouillon trekken of bouillon maken van plantaardige bouillonblokjes.
Bij bouillonfondue is het erg leuk om aan je vork verschillende combinaties van vlees- of vissoorten met bijgerechten te maken en deze in de bouillon gaar te laten worden.

Vlees:
600 gram verschillende vleessoorten.
B.v. biefstuk, kalfs- of varkenshaas, kipfilet, rundergehakt, tartaar en plakjes ontbijtspek.
Vlees in dunne reepjes snijden. Van gehakt of tartaar kleine balletjes draaien.

Bouillon:
In fonduepan 1½ l bouillon maken van 1½ potje geconcentreerde vleesbouillon (eerst zeven) of van 3 bouillontabletten.

Olie of vet:
Voor vleesfondue kunt u het beste plantaardige olie of plantaardig vet nemen.
Verhit de olie of vet in de fonduepan op het fornuis.
Steek de réchaud aan en zet de fonduepan op tafel.

Sausjes:
Gembersaus:
In kommetje vermengen: 1 bekertje zure room, ½ pakje monchou, 1 eetlepel bakgember en 1 eetlepel gembernat

Tomatensaus:
In steelpan ½ eetlepel boter verhitten.
Hierin een ½ gesnipperd uitje fruiten.
Toevoegen:
½ theelepel suiker, ½ theelepel Worchestershiresaus, mespunt mosterd, 5 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel azijn en 5 eetlepels water.
10 minuten zachtjes koken.
Laten afkoelen.

Tuinkruidensaus:
In kommetje vermengen:
1 bekertje Bulgaarse yoghurt, 7 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 1 eetlepel selderij, 1 teentje uitgeperste knoflook.

Pindasaus:
½ potje pindasaus bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
3 eetlepels koffieroom, 2 theelepels ketjap en een ½ theelepel sambal erdoor roeren.

Hartig bijgerecht:
Groene of zwarte olijven, in reepjes gesneden paprika, zilveruitjes, augurken, champignons, uienringen, plakjes tomaat.

Zoet bijgerecht:
Plakjes banaan, stukjes ananas, halve peren, halve perziken, partjes sinaasappel of stukjes appel.

Terug