Biagio's spaghetti carbonara

voor 3 tot 4 personen

  • 450 g dunne spaghetti, rotini of soortgelijke pasta
  • 2 eetl. olijflolie
  • 225 g pancetta of bacon
  • 1 ui (fijngehakt)
  • ½ kop koud water
  • ¼ kop droge Italiaanse witte wijn
  • 4 eieren
  • 4 eetl. "heavy cream" [o.a. te koop bij Marks & Spencer crème fraîche kan eventueel als een redelijke vervanger gebruikt worden, BH]
  • 8 eetl. geraspte Parmezaanse kaas

Zet een grote kom in een oven, die verwarmd wordt op de laagst mogelijke stand.
Laat de fijngehakte ui gedurende 15 minuten om zo de smaak af te zwakken.
Hak de pancetta of bacon in smalle kleine reepjes.
Klop de eieren en de room door elkaar met een vork.
Voeg 4 eetlepels Parmezaanse kaas aan dit mengsel toe.
Was de pasta.
Zet water op om de pasta in te koken.
Doe de pasta erin wanneer het water kookt.
Intussen...
Droog de ui, en fruit ze met de pancetta of bacon in de olijfolie totdat de ui glazig is.
Voeg de wijn toe en zet het vuur lager wanneer het geheel weer aan de kook gekomen is.
Het vlees mag niet knapperig zijn.
Wanneer de pasta gaar is, schud het water af.
Spoel de pasta niet af.
Haal snel de kom uit de oven, en doe de pasta in de kom.
Meng het ei, de room en het kaasmengsel hierdoor, zodat de warmte van de pasta de eieren laat stollen.
Voeg het vlees, de uien en de wijn toe zonder het vet af te gieten en meng alles totdat het goed gemengd is.
Strooi de overgebleven kaas naar smaak over de schotel, en schud alles nog eens goed door elkaar.
Serveer het onmiddelijk.

Opmerkingen
De pasta moet niet verder gekookt worden dan al dente.
Verse pasta verdient de voorkeur (gedroogde pasta is maar een slechte imitatie van "the real thing").
De pasta moet inmiddelijk gebruikt worden, om zo intern verder koken te stoppen.
Mochten beide delen van het recept niet gelijktijdig klaargemaakt kunnen worden, maak dan het vlees en uienmengsel als eerste af.

Ik heb een succesvolle variatie op dit gerecht gemaakt door gebruik te maken van hete "country sausage".
Zorg er wel voor dat de worst mager is.
Alle hoeveelheden zijn aanpasbaar, en zijn afhankelijk van het soort pasta dat gebruikt wordt.
Teveel room zorgt ervoor dat het eimengsel zich splitst van de pasta en het vlees.
Te weinig room geeft als resultaat roerei met bacon en pasta.

Byron Howes

Terug