Zoetzuur varkensvlees - I

voor 2 personen

  • stukje gemberwortel
  • 200 g hamlap
  • 1 eetl. olie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. tomatenketchup
  • 2 eetl. bruine basterdsuiker
 
  • 2 eetl. azijn
  • 1 eetl. ketjap
  • chilipoeder
  • 1 ui
  • 1 rode, 1 groene en 1 gele paprika
  • 1 klein blikje ananasstukjes

Schil het stukje gember en rasp het.
Snijd het vlees in blokjes en bestrooi ze met peper en een beetje zout.
Verwarm de olie en bak hierin het vlees bruin.
Pers het teentje knoflook er boven uit.
Voeg ½ dl water toe met de geraspte gember, de tomatenketchup, de basterdsuiker, de azijn, de ketjap en chilipoeder.
Stoof het vlees 15 minuten.
Maak de ui en de paprika's schoon.
Snijd de ui in snippers en de paprika's in reepjes.
Doe de groente en de ananasblokjes met wat vocht bij het vlees en laat het in enkele minuten verder gaar worden.

Menusuggestie
Lekker met doperwtjes met maïs en zilvervliesrijst.

Bron: Voedingscentrum


Zoetzuur varkensvlees - II

voor 2 - 4 personen

    • voor het beslag:
  • 100 g bloem
  • 4 eetl. maizena
  • 1 eetl. bakpoeder
  • mespunt zout
  • 1 eetl. olie
  • een scheutje bier of spuitwater
  • 250 g varkenshaas, in blokjes van ruim 1 cm gesneden
  • 1 ui, gepeld en in ringen gesneden
  • 1 groene of rode paprika, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
  • 1 klein blik ananas, sap opgevangen en van de plakken stukjes gesneden
 
    • voor het frituren
  • olie
    • voor de saus
  • 2 eetl. maizena
  • 50 g suiker of 2 - 3 eetl. honing
  • mespunt zout
  • 1 blik Chinese pickles, het nat opvangen en pickles hakken
  • 1 eetl. tomatenpuree of 4 eetlepels tomatenketchup
  • het sap van de ananas
  • het nat van de pickles

Zeef boven een beslagkom de bloem, maizena, het bakpoeder en een heel klein beetje zout; maak in het midden een kuiltje, giet er de olie in en klop onder toevoeging van bier of spuitwater een vrij stevig beslag, dat beslist klontvrij moet zijn.
Maak de olie in de frituurpan heet, doop 4 - 5 stukjes vlees in het beslag en bak de stukjes bruin en knapperig.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op papier uitlekken.
Bak op deze wijze alle stukjes en houd ze warm.
Vermeng alle ingrediënten voor de saus.
Verhit in de wok 1 - 2 eetlepels olie en bak de stukjes ui glazig.
Doe er de paprika en de stukjes ananas bij en laat het op laag vuur even stoven.
Schenk de saus erover, breng aan de kook en laat het al roerend binden.
Voeg vlak voor het opdienen de stukjes vlees toe, laat nog even door en door heet worden en dien direct op.

Bron: Astrid Veltman


Zoetzuur varkensvlees - III

    • voor het vlees
  • 250 g mager varkensvlees
  • 1 eetl. rijstwijn of droge sherry
  • 1 eetl. lichte sojasaus
  • R theel. zout
  • 50 g groene paprika
  • 50 g rode paprika
  • 50 g wortelen
  • 50 g lente-uitjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetl. maizena
  • 4 dl olie, bij voorkeur arachide-olie
  • 75 g lychees uit blik, goed uitgelekt, of verse partjes
  • sinaasappel
 
    • voor de saus
  • 1½ dl kippenbouillon
  • 1 eetl. lichte sojasaus
  • 1 theel. zout
  • 1½ eetl. Chinese witte rijstazijn of ciderazijn
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 theel. maizena
  • 1 theel. water

Snijd het vlees in dobbelstenen van 2½ cm, doe die in een kom, samen met de rijstwijn of sherry, de sojasaus en het zout, en laat ze ± 20 minuten marineren.
Snijd intussen de paprika's in vierkantjes van 2½ cm.
Schil de wortelen en snijd ze in stukken van 2½ cm.
Snijd de lente-uitjes schuin in stukken van 2½ cm.
(De gelijke grootte van de stukken vlees en groente maken het gerecht optisch aantrekkelijker).
Breng een pan water aan de kook, blancheer hierin de wortelen 4 minuten, giet ze af en zet ze apart.
Meng het ei en de maizena in een kom tot een glad beslag.
Haal de dobbelstenen vlees uit de marinade en wentel ze in het beslag, zodat ieder stuk goed is bedekt.
Verhit de olie in een friteuse of grote wok tot ze bijna rookt.
Haal de stukken vlees met een frituurspaan uit het beslag, bak ze goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Breng in een flinke sauspan de kippenbouillon, de sojasaus, zout, azijn, suiker en tomatenpuree aan de kook.
Voeg de groenten toe, behalve de lychees of sinaasappel en roer goed.
Maak in een kleine kom de maizena met het water aan.
Roer dit mengsel door de saus, laat de saus weer aan de kook komen en verminder dan de hitte tot de saus net suddert.
Voeg de lychees of sinaasappel en de dobbelstenen varkensvlees toe.
Roer nog een keer goed door en dien op in een diepe schaal.

Dit gerecht wordt bij voorkeur geserveerd met gestoomde witte rijst en een eenvoudige geblancheerde groente, zoals Chinese kool in sojasaus.

Bron: Astrid Veltman


Zoetzuur varkensvlees IV

    • voor het vlees
  • 1 kg vers mager varkensbuikspek zonder zwoerd
  • 1 theel. zout
  • 1 ei
  • 1 eetl. maizena
  • 3 eetl. bloem
  • 3 - 4 eetl. water
  • olie om te frituren
 
    • voor de saus
  • 1 ui
  • 1 rode of groene paprika
  • ¼ in stukjes gesneden ananas
  • 2 eetl. maizena
  • ⅛ l water of bouillon
  • 1 eetl. wijnazijn
  • 2 eetl. suiker
  • 1 theel. sojasaus
  • 1 theel. tomatenpuree
  • ¾ dl ananassap
  • ¼ theel. zout
  • ¾ theel. sesamolie

Snijd het vlees in dobbelstenen van 2 cm en strooi het zout er over.
Klop het ei los en meng het met de maizena, de bloem en het water tot een glad, tamelijk stevig, beslag.
Roer de dobbelstenen vlees door het beslag, zodat ze gelijkmatig zijn bedekt.
Verhit de olie en frituur de stukken vlees, een paar tegelijk, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Verwarm ze vlak voor het opdienen nog een paar minuten in de hete olie.
Snijd de ui fijn en fruit hem in een kleine pan glazig, maar laat hem niet bruin worden.
Voeg de in stukjes gesneden paprika en ananas toe.
Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe en verwarm de saus al roerend langzaam tot ze gebonden is.
Giet de saus over het varkensvlees en garneer met een paar stukjes ananas.

Bron: Astrid Veltman

Terug