Boer'nkool New York Style

boernkool_new_york_style (4K)

  • 150 g boerenkool
  • 150 g aardappels
  • 50 g wortel
  • 1 grote theel. mosterd
 
  • 6 / 8 zwarte olijven
  • 50 g speckjes
  • 1 flinke eetl. piccalilly

Was de aardappels (je hoeft ze niet te schillen!) en snij ze in grove stukken.
Snij de boerenkool van de steel en spoel deze schoon.
Het blad snij je nu kleiner voor de stamppot en eventueel laat je een paar grotere stukken over voor de chips.
(Zie tip hieronder!).

boernkool_new_york_style2 (3K)

Was de wortel schoon en snij in blokjes van zo'n 2 cm.
Snij de olijven grof.
Zet de aardappelen, de wortel en fijngesneden boerenkool op in een laag koud water met een beetje zout.
Breng aan de kook en laat zodra het water kookt nog 12 minuten zachtjes doorkoken (tot de aardappel gaar en zacht is: prik er zelf in om te checken).

boernkool_new_york_style3 (3K)

Maak nu een beetje olie warm in een klein bakpannetje en bak de speckjes in vijf minuten op middelhoog vuur bruin en knapperig.
Laat daarna nog een minuut of 2 staan dan worden ze nog wat knapperiger!
Ondertussen de gekookte groenten afgieten en daarna even droog schudden in de nog warme pan.
En nu kan het volume van je muziek omhoog, want je gaat vet stampen!.
Voeg een beetje olie toe of voor de liefhebbers een beetje melk of boter.

boernkool_new_york_style4 (4K) boernkool_new_york_style5 (3K)

Roer nu ook de mosterd, de olijven en wat peper en zout erdoorheen tot je stamppot lekker smeuïg is en goed op smaak.
Je Boer'nkool is cool . . . euh? . . . hot!
Kwak deze grof op een bord of dien 'm sjiek op door de stamppot in een kommetje te doen en dan omgedraaid op een bord uit het kommetje te laten glijden.
Maak je creatie nu af met de piccalilly, de spekjes en eventueel de chips uit de oven.

Tip
Boer'nkool chips: verwarm je over voor op 175 °C. Doe een klein beetje olijfolie in een kom en mix de kool erdoor. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel met een beetje zout. Bak ze ongeveer 10 minuten knapperig in de oven (bladeren moeten donkergroen worden). Laat even af koelen. Klaar!

Opmerking
In NewYork schijnt onze boerenkool een enorme hype te zijn!
Toprestaurants bieden deze typisch Nederlandse groente in allerlei varianten aan: als sap, salade, chips en natuurlijk als stamppot. zoals deze met mosterd, olijven en piccalilly!
Are you ready for the "Boer'nkool New York Style" . . . ?!
Let's . . . rock & cook!!

Bron: Marc van der Krogt
Gepubliceerd door: Kamilla's keuze

Terug