Gele biet en 'pink fir' appeltjes

gele_biet_pink_fir (3K)

voor 1 persoon

  • 1 gele biet
  • http://www.boerenmarktutrecht.nl/de-raatakker/
  • 150 g pink fir appel (roze dennenappel)
  • 1 kleine of een stuk courgette
  • dikke plak belegen kaas
  • verse basilicum
  • beetje bloem
  • paneermeel
  • teen knoflook
  • ui
  • olijfolie of boter
  • zout
  • peper
  • evt scheutje melk of room

Was de aardappeltjes (de 'pink fir' appeltjes) en kok deze in de schil in ongeveer 12 minuten gaar.
Snij de courgette in kleine blokjes van ± ½ x ½ cm en snij de ui en de knoflook fijn.
Schil de gele biet en snij deze 'julienne' ofwel in kleine dunne 'frietjes'.
Check je mooie gele vingers!
Hak de basilicum fijn.
Maak met wat water een papje van de bloem.
Smeer je plak kaas hiermee in.
Haal de plak nu door de paneermeel.
Breng de kaas op smaak met een beetje peper en -als je dol bent op zout- met wat zout.
Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan, fruit de ui en knoflook en voeg dan de courgetteblokjes toe.
Bak deze 2 minuten, haal uit de pan en leg opzij.
Verwarm nog eens 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de stukjes biet in een minuut of 5 op hoog vuur goudbruin.
Blijf deze zo nu en dan opschudden.
Verwarm nu in een andere koekenpan nog een keer 2 eetlepels olie/boter en bak de kaas op halfhoog vuur in 3 minuten per kant krokant.
Terwijl de 'bietenfriet' en de kaas staan te bakken, prak je de gekookte aardappels met schil tot puree.
Naar eigen smaak voeg je hierbij olie, een scheutje melk of room toe.
Nu ook de courgetteblokjes, ui en knoflook toevoegen en erdoor heen mengen (niet meer prakken).
Op smaak brengen met peper en zout.
Voor meer pit evt met chilipoeder of cayennepeper.
Nu maken we er een mooi bord van:
Vul een kommetje tot de rand met de puree en druk dit aan.
Zet het kommetje op zijn kop op een bord en til het rustig van je puree af.
Vul de puree -toren aan met de 'bietenfriet' en de gebakken kaas.
Garneer je kaas met de verse basilicum.

Bron: Marc van der Krogt
Gepubliceerd door: Kamilla's keuze

Terug