Aspergeroomtaartje

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 3 dl room
  • 500 g asperges
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 1 theel. Dyon mosterd
  • 40 g geraspte Gruyére kaas
  • 1 eidooier
  • aluminium folie
  • peulvruchten (om blind te bakken)

Plakjes bladerdeeg ontdooien, 4 ingevette vlaaivormpjes van 12 cm bekleden.
Gaatjes in de bodem prikken, een stukje aluminiumfolie en met peulvruchten beleggen.
Midden in voorverwarmde oven (200 °C) in 10 minuten 'blind' bakken.
Laten afkoelen.
Maak 500 gram asperges schoon en kook ze (10 à 15 minuten) in room (geen water dus!!).
Giet ze af en snijd de asperges in stukken van 3 cm.
Smelt de roomboter en voeg de bloem toe, roeren tot glad mengsel ontstaat.
Giet er al roerende ¼ liter van de kookroom bij en breng de saus al roerend aan de kook.
Ongeveer 15 minuten laten koken.
Meng er vervolgens 1 theelepel Dyon mosterd door en 30 gram Gruyere kaas, laat deze al roerende smelten.
Klop 1 eidooier los en meng al roerende door de saus.
Schep de asperges erdoor en verdeel over de taartbodems.
Strooi er tenslotte nog 10 gram Gruyere kaas overheen en laat de taartjes goudbruin kleuren in de oven (250 °C) in 5 à 10 minuten.

Serveertip
Doordat de asperges in room worden gekookt en deze wordt verwerkt in het recept wordt het taartje heerlijk van smaak.

Bron: Lekker en Apart

Terug