Rode kool met appeltjes en gehaktballetjes

    • voor de rode kool
  • 1 ui
  • 3 appels
  • 600 g panklare rode kool
  • 2 eet. vloeibare margarine
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 1 theel. kaneel
  • 2 eetl. (wijn)azijn
  • 2 eetl. suiker
 
    • voor de gehaktballetjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 3 eetl. paneermeel
  • zout
  • nootmuskaat
  • 3 eetl. vloeibare margarine
  • ½ eetl. suiker
  • 1 eetl. sojasaus
  • versgemalen zwarte peper

Pel de ui en snipper hem grof.
Schil de appels, snijd de klokhuizen weg en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Schep in een pan met een dikke bodem de rode kool, ui en appel door elkaar.
Voeg 15 cl water toe en schep ook de margarine en de tijm, kaneel, azijn en suiker erdoor.
Voeg zout & peper naar smaak toe.
Breng de rode kool op matig hoog vuur aan de kook.
Draai het vuur laag en zet het deksel schuin op de pan.
Laat de rode kool in 30 - 40 minuten gaar stoven.
Schep de rode kool af en toe door.
Maak intussen de gehaktballetjes:
Doe het gehakt in een kom en maak het met een vork een beetje los.
Pel de ui en rasp hem met een scherpe rasp boven het gehakt.
Breek het ei boven het gehakt.
Voeg het paneermeel met 1 theelepel zout, 1 theelepel peper en ½ theelepel nootmuskaat toe en meng alles met je handen goed door elkaar.
Kneed het gehakt zo goed door dat het een smeuïge massa wordt.
Verdeel de gehaktmassa in 12 gelijke stukken en vorm de stukken met vochtige handen tot mooi gladde ballen.
Verhit de margarine in een hapjespan en leg de gehaktballen erin.
Bak de gehaktballen in 5 - 8 minuten rondom bruin.
Keer ze steeds voorzichtig met twee spatels.
Schenk langs de rand van de pan 15 cl water bij de gehaktballen en roer de suiker en sojasaus door het vocht.
Zet het deksel schuin op de pan en laat de gehaktballen in nog 10 - 15 minuten zachtjes gaar sudderen.

Serveren
Serveer de rode kool en gehaktballetjes met gekookte aardappelen.

Tip
Je kunt natuurlijk ook een echte rode kool – van ongeveer 1 kg – nemen en die zelf in reepjes schaven.
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd de kool met een groot mes in vier stukken.
Snijd de witte stronk bij de stukken kool weg.
Snijd de kool met een groot mes in flinterdunne reepjes.
Of schaaf de stukken kool in de keukenmachine tot dunne reepjes.

Bron: Receptenbank

Terug