Witloof in de oven

voor 2 personen
  • 4 witloofstronkjes
  • 4 plakken gerookte ham ( parma of ganda)
  • melk
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 50 g geraspte kaas
  • 50 g Gorgonzola)
  • citroen
  • bruine suiker
  • paneermeel

Wiltoofstronkjes kuisen en bakken in boter.
Laten gaar sudderen onder het deksel en bruine suiker toevoegen voor te karameliseren (optioneel).
Witloof laten uitlekken en uitwringen (anders wordt kaassaus te dun).
Je kan wat witloofvocht gebruiken voor de bechamelsaus.

Bechamelsaus maken:
boter smelten (mag niet bruin worden) en bloem toevoegen.
Met klopper mengen en losmaken van de bodem.
Tijdens het roeren laten inkoken zodat bloemsmaak verdwijnt.
Al roerend melk toevoegen.
Tot saus roeren en laten binden.
Kaas, vocht wiltoof en wat citroensap toevoegen.

Tip

Ik maak mijn witloof dikwijls met gerookte ham en een beetje Gorgonzola in de bechamel, mijn man heeft het het graag wat zouter en pittiger.

Recept van Sofie
Bron: Sam Khaldi

Terug