Paella van Bart

voor 1 persoon

  • paellapan diameter ± 36 cm Ø
  • ½ kg kip in blokjes gesneden
  • 100 g Spaanse worst in kleine blokjes gesneden
  • 1 kop paella rijst (Bosto Mediterraneo risotto + paella rijst)
  • 80 g zeevruchten
  • 70 g calamaris zonder deeg
  • 250 g vis gesneden stukjes van 3 centimeter
  • ½ tomaat (zonder vel ontpit kleine stukjes snijden)
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g erwtjes
  • ¼ rode paprika klein blokjes snijden
  • ¼ ui klein snijden
  • 3 koppen kippenbouillon ± 50 cl
  • 3 gamba of grote garnalen
  • 3 mossels
  • olijfolie
  • 2 theel. gemalen saffraan
    (draadjes of poeder)

Weeg alles af en doe alles apart in kommetjes, (dit is gemakkelijk voor te werken).
Doe de saffraan in een glas.
Verwarm de bouillon en giet een beetje in het kommejte bij de saffraan.
De vis, zeevruchten en calamaris lichtjes bakken in de pan daarna terug apart op een bord leggen.
Vlees bakken als het vlees bijna klaar is de worst erbij doen als het gebakken is ook apart op een bord leggen.
Ui , look en paprika stoven.
Nog een beetje olijfolie er bij de rijst en nu de rijst glazig bakken (stoven).
De vis, vlees en garnalen er bij en ¾ van de bouillon vergeet de bouillon met saffraan niet die moet er nu ook bij goed door elkaar roeren.
Vanaf nu NIET meer in de paella roeren !!!!.
Bouillon laten koken en daarna alles 20 minuten laten sudderen.
Erwtjes en de mosselen er bij desnoods overschot van de bouillon nog eens 15 à 20 minuten laten sudderen.
Paella is klaar.

Tips
Probeer een paellapan te gebruiken (in een lage gewoon pan gaat het ook).
Gebruik alleen paellarijst (ronde rijst).
Als je iets bak in de pan altijd met een beetje olijfolie.
NIET roeren in de paella.
De verhouding van rijst en bouillon = 1 glas rijst en 3 glazen bouillon.
Als de paella klaar is mag er geen water meer in de pan zijn de rijst mag nog wel vochtig zijn rijst mag je ook juist droog sudderen ( ieder zijn smaak).
De onderkant van de paella moet (mag) een beetje verbruind (verbrand) zijn dit is het lekkerst van de paella.

Opmerking
Voor hoofdschotel 2 personen en 2 kinderen voldoende, benodigdheden X 2 doen.
Of voor hapje met stokbrood bij bezoek kan je het recept ook maal 2 doen dan kan je er met 4 à 5 man van proeven.

Bron: Saffraan, het heilzame kruid

Terug