Paella - I

  • 1 rode paprika
  • halve courgette
  • 1 ui
  • 4 knoflookteentjes
  • citroen
  • verse peterselie
  • 500 g kip
  • 200 g chorizo
  • 500 g fruit de mer (zeevruchten)
  • 100 g erwten
  • 750 g rijst
  • 0,15 g sargolsaffraandraadjes
  • 1 l groentenbouillon
  • 1 laurierblad
  • witte wijn
  • brood

Paprika, courgette, ui, knoflook snipperen.
Kip bakken en uit pan nemen.
Chorizo bakken en uit pan nemen.

Fruiten:
ui, knoflook, paprika, courgette.

Toevoegen:
fruit de mer.
Daarna alles uit pan nemen.
Maak 1 liter bouillon.
Chorizo weer in de pan.

Toevoegen:
rijst, peterselie, laurierblad, gemalen draadjes saffraan.

Toevoegen:
bouillon, erwten. 10 minuten koken.

Toevoegen:
kip, fruit de mer.
Deksel op pan, vuur zo laag mogelijk en wachten tot rijst gaar is.
Garneren met citroen en gehakte peterselie, en serveren uit de pan met brood en witte wijn.

Bron: Saffraan, het heilzame kruid


Paella - II

paella3 (2K)

voor 4 - 6 personen

  • 2 eetl. bak en braad olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 tenen koflook, fijngesneden
  • 1 zakje paellakruiden
  • 250 g paellarijst
  • ½ l kippenbouillon
  • 200g sperziebonen, gebroken
  • 8 reuze gamba's, ongepeld
  • 400 g gemengde zeevruchten
  • 6 eetl. droge witte wijn
  • 2 tomaten, in partjes
  • 6 takjes peterselie

Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie en roer de paella kruiden er door.
Voeg na één minuut de paella rijst toe bak deze mee tot het glazig ziet.
Schenk de kippenbouillon bij de rijst.
Schep de sperziebonen door de rijst en de bouillon en breng aan de kook voor 5 minuten.
Zet het vuur laag en voeg de gamba's toe.
Als het mengsel te droog wordt voeg dan nog wat water toe.
Schep na 10 minuten de zeevruchten, de witte wijn en de tomaten door de rijst.
Warm 5 tot 10 minuten door en breng op smaak met peper, zout en peterselie.

Tip
Voor Valenciaanse paella: vervang 200 g zeevruchten voor 200 g kipfiletreepjes.

Bron: Oil & Vinegar


Paella - III

voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine kipfilet
  • 1 eetl. olie
  • 150 - 175 g zilvervliesrijst
  • 1 theel. kukuma (geelwortel)
  • ca. 2½ dl bouillon
  • 1 (groene) paprika
  • 1 courgette
  • 100 g kerstomaatjes
  • 2 plakjes salami
  • 100 g garnalen
  • paprikapoeder
  • citroensap

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd dit klein.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Bestrooi de kip met peper.
Fruit de ui en de knoflook zacht in de hete olie.
Bak de blokjes kip mee bruin.
Voeg de rijst toe en meng er de kurkuma door.
Giet de bouillon er bij en breng dit aan de kook.
Kook het geheel 10 minuten.
Maak de paprika en de courgette schoon.
Snijd de groente in blokjes.
Meng de paprika en de courgette door de rijst en kook het geheel nog 10 minuten.
Was de kerstomaatjes en halveer ze.
Snijd de salami in reepjes.
Schep de halve kerstomaatjes, de salami en de garnalen door de rijst en warm het geheel goed door.
Maak de paella op smaak met wat paprikapoeder en citroensap.

Bron: Voedingscentrum


Paella - IV

Paella - 4

  • ui
  • knoflook
  • rode paprika
  • tomaten
  • zout
  • olijfolie
 
  • vlees (kip – rund) en/of zeevruchten
  • witte droge wijn
  • doperwten
  • rijst
  • een snufje saffraanpoeder of een draadje saffraan
  • gamba's, optioneel

Maak eerst de “sofrito”; de basis van de paella.
Schil en snij de ui en de knoflook zo klein mogelijk.
Doe een laagje olie in de koekenpan.
Als u geen paellapan heeft kunt u ook een wok gebruiken.
Zodra de olie begint op te warmen, voegt u de ui en knoflook toe.
Laat de pan of wok op een laag vuurtje staan!!
Als de uien glazig zijn geworden, doet u de kleingesneden paprika en tomaten erbij.
Laat het geheel pruttelen, totdat alles goed gaar is geworden en het tomatenvocht verdampt
is.
Voeg, naar smaak, een beetje zout toe.
Voeg het vlees (kip – rund) en/of zeevruchten toe en laat het meesudderen, totdat het vlees gaar is.
Voeg dan een beetje droge wijn toe en laat alles even opkoken.
Doet dan de rijst erbij, meng alles goed door en STOP met roeren; nu moet u er van afblijven!
Voeg dan water toe (totdat de rijst onder water komt te staan) en een snufje saffraanpoeder of een draadje saffraan.
Als de rijst enigszins zacht is geworden en het water bijna verdampt is, kunt u eventueel wat zout erbij doen.
Als de rijst zacht is geworden en het water helemaal verdampt is, voegt u voor de kleur wat doperwtjes toe.
Doe het vuur uit en bedek de pan met een theedoek.
Laat het 10 à 15 minuten rusten.
U kunt eventueel gamba's toevoegen.
Gegaarde gamba's zonder schaal, kunt u tegen het einde van de kooktijd toevoegen.
“Rauwe” calamares en gambas met schaal moet u aan het begin toevoegen, samen met de zeevruchten.

Opmerkingen
Er zijn vele variaties mogelijk :
✦ Paella met vlees: kip en/of varkensvlees.
✦ Paella met vis: zoutwatervis (pescado de roca) en mosselen
✦ Paella met zeevruchten: gambas of langostinos, inktvis, venusschelpen en mosselen
✦ Paella vegetarisch: sperziebonen, artisjok, doperwten.
✦ Paella gevarieerd: vlees en vis

Hoe dan ook, de variaties van de ingrediënten zijn ongekend en elke kok doet er wel iets extras in.
Heel belangrijk is de keuze van de rijst, hij dient dik en rond te zijn, zodat deze het vocht goed op kan nemen. Tevens is de temperatuur en kooktijd van belang, zodat de rijst los blijft (niet plakt). De paella mag nooit een pasta van rijst worden; in dat geval wordt er gezegd dat de rijst overgaar is: "que está pasado".
De rijst moet droog zijn, maar niet te hard en moet meteen opgediend worden, zodra de paella klaar is. Het best past er een koud Spaans biertje erbij.

Bron: Spaanse Winkel

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug