Varkenskarbonade op grootmoeder’s wijze

varkenskarbonade (2K)

  • 4 varkenskarbonades
  • versgemalen peper en zout
  • 3 eetl. boter of margarine
  • 2 eetl. vleesjus
  • 1 fijngesneden ui
  • 100 g spekreepjes
  • 12 champignons
  • 100 g doperwtjes, bijv. diepvries
  • 100 g worteltjes in plakjes gesneden
  • 100 g zilveruitjes
  • 150 g gekookte aardappel in dobbelsteentjes gesneden
  • 2 eetl. gehakte peterselie

De karbonades kruiden met peper en zout.
⅔ deel van de boter laten uitbruisen in een braadpan en de karbonades hierin om en om goudbruin bakken.
De braadjus afblussen, met 2 dl water en 2 eetlepels vleesjus, en weer aan de kook laten komen.
De pan afsluiten met een deksel en op matig vuur, de karbonades ca. 30 minuten laten stoven.
Wel af en toe controleren of het niet teveel inkookt, anders nog wat vocht toevoegen.
In de tussentijd de spekreepjes uitbakken in de overige boter.
Als ze een beetje krokant zijn, uit de pan scheppen en apart houden.
In de braadjus, de ui en de champignons licht aanbakken.
De zilveruien, de wortel, gekookte aardappelblokjes en doperwtjes erbij doen.
De spekjes hier weer bijdoen en goed doorwarmen.
Dit garnituur bij de karbonades scheppen en samen nog 5 minuten laten smoren.
In een mooie schaal scheppen en bestrooien met de gehakte peterselie.

Wijnadvies
Domaine Trianon, Saint Chinian, Langued’Oc, Frankrijk.

Succestip
Deze klassieke bereiding kunt u ook gebruiken bij gebraden kip.

Bron: Spar Succes recepten

Terug